Prokletstvo trećeg mjesta

Reprezentacije Engleske i Belgije danas u Saint Petersburgu igraju meč za 3. mjesto na Svjetskom fudbalskom prvenstvu.

Dugo traju rasprave o svrsihodnosti međusobnog susreta fizički i psihički ispražnjenih poraženih aktera polufinala. Na Europskom fudbalskom prvenstvu posljednji meč za treće mjesto odigran je 1980. godine, nakon čega su ukinuti susreti za “bronzu”.

Osim prestiža, pobjeda u utakmici za treće mjesto na Mundijalu ne donosi praktično ništa. A može odnijeti mnogo, recimo, plasman na naredno Europsko prvenstvo!?

Podatak je pomalo nevjerovatan: Tokom skoro 60 godina, koliko se igra Europsko prvenstvo, plasman u završnicu najčešće nisu uspijevale izboriti reprezentacije s našeg kontinenta koje su dvije godine ranije osvojile treće mjesto na Mundijalu.

Priča je počela 1968. godine kada slavna ekipa Portugala, predvođena Eusebijom, nije izborila plasman u završnicu Eura u Italiji, nakon što su dvije godine ranije bili treći na SP u Engleskoj.

Poljaci su 1974. zadivili svijet na Mundijalu u SR Njemačkoj osvajanjem trećeg mjesta, da bi 1976. godine završnicu Europskog prvenstva iz Jugoslavije pratili preko tv ekrana.

Reprezentacija Poljske, treća na SP 1974. - undefined
Reprezentacija Poljske, treća na SP 1974.

Treba biti pošten pa priznati da su do 1980. godine u završnici Europskog prvenstva igrale samo po četiri reprezentacije pa je malo ko “sujevjerjem” mogao pravdati neuspjeh u kvalifikacijama.

Kada se prešlo na turnir s osam reprezentacija u završnici Europskog prvenstva, nastavljeno je prokletstvo “trećeg mjesta s Mundijala”.

Europske reprezentacije koje su redom osvajale treće mesto na Svjetskom prvenstvu – Poljska (1982), Francuska (1986), Italija (1990) – ne uspijevaju se plasirati dvije godine kasnije na Euro u Francuskoj (1984), SR Njemačkoj (1988) i Švedskoj (1992).

Završnica Europskog prvenstva potom se proširuje na 16 reprezentacija, ali ni to ne znači kraj prokletstva trećeg mjesta na Mundijalu. Švedska je treća na Svjetskom prvenstvu u SAD-u (1994), ali ne uspijeva izboriti plasman na Euro u Engleskoj (1996).

Reprezentativci Hrvatske s bronzanim medaljama na SP 1998.  - undefined
Reprezentativci Hrvatske s bronzanim medaljama na SP 1998.

Isto se dešava Hrvatskoj nakon čuvene bronze na SP u Francuskoj (1998): “Vatreni” su bili samo promatrači Eura 2000. u Holandiji i Belgiji.

Turska je osvajanjem trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji (2002). ostvarila najveći uspjeh u historiji, ali to je značilo i da će preskočiti naredni Euro u Portugalu (2004).

Reprezentacija Turske koja je bila treća na SP 2002.  - undefined
Reprezentacija Turske koja je bila treća na SP 2002.

Jedini izuzetak od pravila svih ovih godina je Njemačka. “Panzeri” su tri puta bili treći na Svjetskom prvenstvu (1970, 2006, 2010) i svaki put su uspijevali izboriti plasman na naredno Europsko prvenstvo.

Kako od 2016. godine u završnici Europskog prvenstva igraju 24 reprezentacije, činilo se da će konačno biti prekinuto prokletstvo trećeg mjesta na Mundijalu.

Ali, ništa od toga! Holanđanima je uspjelo nemoguće: Da budu treći na SP u Brazilu (2014), a onda se ne plasiraju među 24 najbolje europske reprezentacije za turnir u Francuskoj (2016).

Holanđani nakon što su osvojili treće mjesto na SP u Brazilu 2014. - undefined
Holanđani nakon što su osvojili treće mjesto na SP u Brazilu 2014.

Paradoksalno, današnja utakmica je drugi međusobni okršaj Belgije i Engleske u kojem timovi imaju “računicu da izgube”. Poraz u njihovom meču grupne faze 28. juna u Kalinjingradu osiguravao je lakši put do finala, a 16 dana kasnije u igri plasman na naredno Europsko prvenstvo, barem za one sujevjerne.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *