Begović: Ja ne igram za Savez

Nakon Senada Lulića, Harisa Medunjanina, Vedada Ibiševića, čini se došlo je vrijeme da se Robert Prosinečki riješi i Asmira Begovića.

Špekulacije o Begovićevom protjerivanju iz reprezentacije BiH, počele su odmah nakon što je Prosinečki imenovan za selektora BiH, a potom i otkrivena imena njegovog stručnog štaba, u koji je imenovan i Kenan Hasagić, koji je svojevremeno svoje mjesto u reprezentaciji prepustio upravo Begoviću. Posebno su se te glasine pojačale nakon prijateljske u Bugarskoj.

Golmana koji je brani u vjerovatno najjačoj ligi na planeti i koji je uz to standardan, Prosinečki je izostavio sa spiska igrača za Ligu nacija, odnosno za susrete sa Sjevernom Irskom i Austrijom.

“Nisam ga pozvao zbog dva razloga. Prvi je kada smo imali putovanje u Bugarsku rekao je da ima problema. Rekli smo da je to uredu. Poslije toga smo imali putovanje u Južnu Koreju, gdje je opet imao problema i nije došao. Tako da sam odlučio izostaviti ga. Ne volim igrače koji biraju utakmice. Sigurno nije lagana situacija, standardan je u svom klubu. Ipak, mora se poštovati reprezentacija. Svi su išli u Južnu Koreju, čak su neki išli i povrijeđeni”, rekao je Prosinečki te dodao:

“Razgovarao sam s Begovićem i opet ću. Ništa nisam htio govoriti prije čitanja spiska. Saopćit ću mu da u budućnosti računam na njega. Treba nam red, a ne da se dolazi kad se hoće. Kroz ove četiri utakmice smo pokazali kvalitet, Asmir se mora zabrinuti da li će biti prvi golman. Naši ostali golmani evidentno imaju kvalitet”.

Kako je i kada razgovarao s Begovićem, zna samo Prosinečki. Ako je “razgovarao” kao sa Medunjaninom i Lulićem, po svemu sudeći ostali smo bez Begovića. Za čiji račun i čiju ljubav, zna Prosinečki i vjerovatno njegov stručni štab. I naravno, čelni ljudi Nogometnog saveza BiH. Sada se, po nekoj uhodanoj matrici, samo čeka da Begoviću i definitivno “pukne film” i da sam kaže zbogom reprezentaciji. I svi zadovoljni.

Izostavljanje Begovića jasna je naznaka da u mandatu Prosinečkog mjerilo poziva u reprezentaciju nije i neće biti kvalitet i kontinuitet na travnjaku. Na spisku koji je danas objavio, ponovo se našlo nekoliko imena koji su “godinama na probi u reprezentaciji” i koji čini se do kraja karijere imaju osigurane “termine za dokazivanje”.

Nakon što ga je selektor bh. nogometne reprezentacije Robert Prosinečki izostavio sa spiska za utakmice Lige nacija, najbolji bh. golman Asmir Begović oglasio se putem svog oficijelnog Facebook profila.

Njegov status prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

Iako bih želio izbjeći bilo kakvu komunikaciju preko medija jer to nije način na koji se stvari trebaju riješavati, osjećam potrebu da se obratim navijačima nakon svega što je rečeno u vezi mog nepozivanja u reprezentaciju.

Prije svega, ovo je za mene bio jedan od najtežih dana u profesionalnoj karijeri jer se nisam nadao da će nakon deset godina u reprezentaciji neko izbrisati moje ime bez da me je barem nazvao ili posjetio i lično objasnio o čemu se i kakvom problemu radi. Mislim da nakon toliko vremena i posvećenosti reprezentaciji nisam zaslužio takav odnos. Bukvalno sam danas izašao s treninga i preko poruka i novinskih tekstova saznao da ovaj put nisam na spisku reprezentacije i iskreno mislim da je to nedopustivo i da vrijeđa ne samo mene nego instituciju reprezentacije.

Prvo i najvažnije što želim reći je da ja ne biram utakmice i nikada to ne bih radio. U reprezentaciji sam odigrao 61 utakmicu, a 19 ih je bilo prijateljskih i to na različitim kontinentima. 11 puta sam utakmice počinjao s klupe i pošteno se svojim napornim radom borio za svoje mjesto na golu. Uvijek sam poštovao saigrače i trenere i instituciju selektora i njegove odluke i poštujem i sada. Za BiH sam uvijek igrao srcem i bez kompromisa i kalkulacija.

Dva puta sam od selektora tražio poštedu. Prvi put zbog povrede koju sam vukao od januara, a Nogometnom savezu, selektoru i našem medicinskom timu sam poslao kompletnu medicinsku dokumentaciju. S dopuštenjem selektora sam propustio okupljanje kako bi se za vrijeme pauze što bolje oporavio. Drugi put mi se desio privatni problem; kao bivšeg igrača i čovjeka sam selektora zamolio da me poštedi utakmica. Nisam zahtijevao, nisam tražio, nisam uslovljavao, samo sam zamolio i selektor mi je u kratkom razgovoru dao dopuštenje. Da nije, prihvatio bih to i došao na okupljanje.

U tri mjeseca koja su uslijedila niko me od trenera ili predstavnika saveza nije nazvao ili rekao da postoji bilo kakav problem jer da jeste ja bih ga barem pokušao riješiti. Slažem se da u reprezentaciji treba postojati hijerarhija i red, ali ja sam tu hijerarhiju u ovom slučaju poštovao i nisam zaslužio da me se prikazuje kao nekoga ko izbjegava utakmice.

Isto tako nije istina da je selektor sa mnom o tome razgovarao; od kada je Prosinečki selektor osim kada sam ja zvao da zamolim za poštedu nije me zvao, posjećivao ili kontatirao na bilo koji način. Štaviše, više puta sam zvao selektora da se čujemo ili vidimo smatrajući da je to normalan odnos ali nisam dobijao nikakav odgovor.

Na kraju, ja ne igram za selektore ni za Savez ni za bilo koje individualce ili nečije privatne interese. Ja sam uvijek igrao i opet ću igrati za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i to mi niko ne može oduzeti.

Ovo je moj stav i jedini komentar na ovu temu u ovom trenutku i ne želim se upuštati u daljnju raspravu i kvariti atmosferu prije važnih utakmica koje dolaze.

Ekipi želim puno sreće i sve najbolje u utakmicama protiv Sjeverne Irske i Austrije, za njih ću navijati svim srcem, poručio je Begović.

BiH će nastupiti u Grupi tri Lige B u Ligi nacija, a protivnici će biti reprezentacije Sjeverne Irske i Austrije. Prvu utakmicu Zmajevi igraju kao gosti u Belfastu protiv Sjeverne Irske 8. septembra, a susret počinje u 14:00 sati, dok će tri dana kasnije, 11. septembra, na Bilinom Polju u Zenici dočekati Austriju. Ta utakmica će početi u 20:45 sati.

Na spisku Prosinečkog nalaze se trojica golmana: Vedran Kjosevski (FK Željezničar), Ibrahim Šehić (Erzurumspor) i Kenan Pirić (Maribor), zatim ostali igraći Darko Todorović (Salzburg), Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Čivić (Sparta), Bojan Nastić (Genk), Muhamed Bešić (Everton), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Suwon), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konyaspor) i Riad Bajić (Basaksehir).


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *