Veležu vraćen trofej Kupa Maršala Tita iz 1981.

Zahvaljujući angažmanu Vahida Halilhodžića, Enesa Vukotića i Sulejmana Mrgana, trofej Kupa Maršala Tita vraćen je u vlasništvo FK Velež.

“FK Velež je nakon protjerivanja sa stadiona pod Bijelim brijegom ostao bez svoje imovine i velikog broja trofeja. Samo zahvaljujući velikoj hrabrosti pojedinih ljudi, uspjelo se sačuvati nekolicina istih, a među njima svakako jedan od najvrjednijih je trofej Kupa Maršala Tita iz 1981. Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti u narednom periodu doći i do trofeja Kupa iz 1986. godine, kako bi opet krasili prostorije kluba i podsjećali na zlatne trenutke Veleža”, priopćeno je iz mostarskog kluba.

Vahid Halilhodžić iskoristio je priliku da se zahvali Sulejmanu Mrganu na čuvanju trofeja iz 1981. godine.

Halilhodžić: Presretan sam da smo vratili trofej Kupa Maršala Tita

Jako sam sretan da sam to uspio realizirati i vratiti trofej Kupa Maršala Tita iz 1981. godine u klupske vitrine. Veliko hvala Sulejmanu Mrganu i svim dobrim ljudima. Ovo je jedan od mojih najljepših dana u životu i ponosan sam, kako na sebe, tako i sve ljude iz Fudbalskog kluba Velež.

To je kazao Vahid Halilhodžić, čijim je angažmanom, te Sulejmana Mrgana i Enesa Vukotića, danas iza 12 sati u klupske prostorije Fudbalskog kluba Velež vraćen pehar Maršala Tita iz 1981. godine.

Dolazak iz Japana

Ova vijest je danas obišla Bosnu i Hercegovinu i region i obradovala sve istinske simpatizere, a posebno Mostarce i navijače “Rođenih”.

Halilhodžić je kazao kako je do njega došla vijest da su pehara Maršala Tita iz 1981. i 1986. godine nema u klupskim prostorijama Veleža.

“Kada sam došao iz Japana, slučajno sam saznao da pehara nema u vitrinama. Pogledao sam prema trofejima i pitao šta je s peharima iz tog perioda i kazali su mi da su nestali. Pitao sam da li znaju kod koga su, i za jedan su mi kazali da je kod Mrgana”, počinje priču Vaha.

“Onda sam saznao za telefonski broj od Sulejmana i učinio sve da ga kontaktiram. On mi se javio i kazao da je pehar iz 1981. godine na sigurnom. Danas sam uspio doći do njega i preuzeti pehar. Sve smo obavili i mirno sam se mogao vratiti. Pehar sam ponio u klupske prostorije FK Velež i ponosan se vratio na odmor u Hrvatsku”, kaže nam Halilhodžić, dok odmara na svojoj omiljenoj plaži u Promajni kod Makarske.

“Rođeni” su četiri puta bili finalisti Kupa Jugoslavije. U dva navrata su uspjeli, 1981. i 1986. osvojiti Kup maršala Tita. Prvi put su u finalu sa 3:2 nadigran je Željezničar. Halilhodžić je na toj utakmici
postigao dva gola (jedan još Okuka, op. a.), kao i Mehmed Baždarević za Željezničar.

“Zbog toga sam posebno emotivan za pehar iz 1981. godine. To su dani koji se ne zaboravljaju i zbog toga sam s mojim ulaskom u klupske prostorije odmah pitao šta se dogodilo s tim pehaarom i gdje je nestao”, dodao je Halilhodžić.

Potraga i za trofejom iz 1986.

Na naše pitanje zna li gdje je pehar iz 1986. koji je svojevremno krasio vitrine FK Veleža, nakon što su Mostarci u finalu sa 3:1 pobijedili zagrebački Dinamo, Vaha je za naš portal mirno odgovorio:

“Ne znam gdje je pehar iz 1986. ali ću saznati. Kada se vratim u Mostar, to će mi biti prvi zadatak da ga nađem. I njega trebamo vratiti na mjesto gdje mu pripada”.

 (Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *