Biljka koja ublažava simptome prehlade

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

Ublažava simptome prehlade
Budući da bosiljak ima antibakterijske osobine, lišće bosiljka je efektno u liječenju upala i temperature. Skuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte.

Liječi upaljeno grlo
Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je bio potopljen bosiljak. Djelovaće protivupalno i olakšati simptome upale.

Doprinosi zdravlju srca
Unosom bosiljka u organizam smanjuje se nivo holesterola i smatra se jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava rad bubrega
Bosiljak jača bubrege i odličan je u borbi protiv kamena u bubregu.

Liječi infekcije u ustima
Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka.

Ublažava otok
Namažite kašičicu paste od bosiljka na otok od uboda insekta.

Održava zdravlje zuba
Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom. Antibakterijske i antibiotske osobine bosiljka mogu pomoći u sprječavanju takvih oralnih bolesti.

Štiti DNK
Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

Pomaže u liječenju raka
Bosiljak steže vene koje dopremaju hranljive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *