Volkswagen prestaje proizvoditi Bubu

Volswagen će u julu 2019. godine prestati proizvoditi Bubu, automobil najznamenitijeg dizajna na svijetu koji je desetljećima privlačio poklonike širom svijeta.

Njemačka kompanija poručila je kako će proizvodnja završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega jula nakon što se proizvedu slavljenički modeli.

Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren „narodni automobil“, no postala je zvijezda uspješnih Disney filmova o automobilu po imenu Herbie.

Prodaja padala zadnjih godina

Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

Volkswagen će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na porodične i električne automobile.

Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

„Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja“, rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe.

Pravi zamah tek nakon Drugog svjetskog rata

Nastanak Bube veže se uz mračno doba nacizma u Njemačkoj, kad je zamišljena kao vozilo za široke mase.

No, nakon što je Hitler Njemačku i svijet poveo u krvavi rat, proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga.

Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milon automobila.

Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete Bube.

Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tokom sedam desetljeća.

Redizajnirana Buba osvojila Ameriku

Redizajnirana „Nova Buba“ devedesetih godina prošloga stoljeća pomela je američkog tržište – prodano je više od 80.000 vozila tijekom 1999. godine.

Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje.

Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši „nikad ne reci nikad“.

Volkswagen je tokom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *