Opasna supstanca iz Kolumbije

Indijanska droga od koje narkomani putuju kroz vrijeme i vide vanzemaljce: Je li već prešla granicu BiH?

Beogradski istražitelji kod R. A. (30) pronašli tri litra narkotika koji je prvi put zaplijenjen u Srbiji.

Na beogradskim ulicama prije nekoliko dana uhapšen je 30-godišnji R. A. kod kojeg je pronađen veoma opasan narkotik u tečnom stanju.

Slučaj je izazvao veliku pažnju jer se ispostavilo da se radi o tri litra takozvane indijanske droge, koja je prvi put zaplijenjena u Srbiji. Ova nevjerovatno opasna droga u susjednu zemlju stigla je pošiljkom iz Kolumbije.

Bijeli prah

Dosadašnje akcije domaćih policijskih agencija pokazuju da u Bosni i Hercegovini još nije zaplijenjena. Međutim, brojni raniji slučajevi zapljene raznih narkotika govore da nove droge preko noći stižu iz regiona u BiH, i to je činjenica koja zabrinjava kada je u pitanju indijanska droga, tvrde stručnjaci.

Indijansku drogu ili dimetiltriptaminom (DMT) prave takozvani kuhinjski hemičari. Stručnjaci smatraju da se na neki način može porediti s LSD-om i heroinom, ali je daleko jača droga koja na, otprilike, pola sata gotovo potpuno odvaja narkomane od stvarnoga svijeta, a njen utjecaj može trajati 30 do 45 minuta ili četiri do šest sati – pojašnjava Filipa Markotić, ugledna toksikologinja iz Mostara.

Ona kaže da je nazivaju još poslovni put, fantazija, 45-minutna psihoza te da se uglavnom nabavlja preko interneta.

– Većina njenih korisnika ima ranija iskustva s drugim halucinogenim drogama kao što je LSD. DMT je bijeli prah koji se dobiva iz određenih biljaka koje se mogu naći u Južnoj Americi i Aziji. Može se konzumirati udisanjem pare, pušenjem lule, preko usta, ušmrkivanjem ili ubrizgavanjem injekcijom – rekla je Markotić.

Opake halucinacije

Ona je istakla da tada dolazi do opasnih halucinacija, putovanja kroz vrijeme, napuštanja vlastitog tijela, razgovora s vanzemaljcima i Bogom.

Indijanska droga se koristi u mnogim kulturama. Nalazi se i u ljudskom tijelu, ali u malim količinama, dok je mnogo češća u biljkama. Njenim korištenjem, šamani su dobivali vizije, a DMT postaje šire rasprostranjen narkotik sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Po svojoj strukturi je sličan psihoaktivnim gljivama. DMT je primarna psihoaktivna materija u napitku amazonskih Indijanaca koji se koristio za proročke i medicinske svrhe.

Također, tokom spravljanja ove droge, ako dođe do povećanja temperature samo za jedan stepen, može se dobiti sasvim drugačija supstanca koja korisnika može odmah ubiti.

Susret s vilenjacima

Doktorica Markotić tvrdi da indijanska droga izaziva različite učinke: euforiju, intenzivne vidne i slušne halucinacije, izmijenjenu percepciju za prostor, tijelo i vrijeme. Zbog poremećene percepcije identiteta i stvarnosti korisnici DMT-a budu uvjereni da su posjetili neki drugi svijet i da su se susreli s nadnaravnim bićima kao što su vilenjaci. Mentalni učinci mogu trajati i do nekoliko dana.

– Indijanska droga može izazvati i ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, bol u prsima, uznemirenost, proširene zjenice, brze ritmičke pokrete očiju, ošamućenost, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i proljev – navela je Markotić. Najviši rizik je od prestanka disanja i kome te smrtnog ishoda.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *