Main Menu

Požar koji gori od 1971. napokon bi trebao biti ugašen

Predsjednik Turkmenistana naredio je stručnjacima da napokon pronađu način kako da nakon više od pola stoljeća ugase požar u krateru prirodnog plina, poznatijem i pod imenom “Vrata pakla”.

Predsjednik Turkmenistana, Gurbanguli Berdimukamedov (Gurbanguly Berdymukhamedov) na državnoj je televiziji iskazao bojazan za okoliš i ekonomiju i nadležnim institucijama naložio da konačno ugase požar u plinskom krateru Darvaza u pustinji Karakum.

Krater stvoren ljudskom rukom
Berdimuhamedov je još 2010. naredio stručnjacima da pronađu način za gašenje plamena koji gori još otkako je 1971. sovjetska operacija bušenja otišla u krivom smjeru.

Predsjednik je naglasio da je krater stvoren ljudskom rukom, da nije prirodni fenomen, te da loše utiče na okolinu i zdravlje ljudi koji žive u blizini.

Krater je nastao 1971. kada su vlasti Sovjetskog Saveza prilikom bušenja greškom nabasali na šupljinu ispunjenu velikim količinama prirodnog gasa koja je uzrokovala urušavanje zemljišta pod platformom za bušenje.

Krater širok 70 i dubok 20 metara
Da bi spriječili širenje plinova opasnih za udisanje kao i za šire stanovništvo, namjerno su zapalili plin koji izlazi. Krater od tada gori, a svi prijašnji pokušaji da se ugasi bili su neuspješni.

Krater koji je nastao kao rezultat ove nezgode, širok 70 i dubok 20 metara, danas je popularna turistička atrakcija.

Prije tri godine predsjednik joj je službeno promijenio ime u “Sjaj Karakuma”.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *