Da prošlost prođe

Jasmin Hodžić, autor knjige Telegrami za Angela Palmerasa, gostovao je u Osnovnoj školi u Drežnici, gdje se družio s učenicima ove škole.

Volonterski tim Osnovne škole “Drežnica” u realizaciji projekta “Mala i velika volonterska srca spojena ljubavlju prema knjizi” povodom obilježavanja Mjeseca knjige, 26. 10. 2018. godine imao je čast ugostiti Jasmina Hodžića, znanstvenog suradnika na Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu, doktora humanističkih znanosti iz područja lingvistike. Hodžić je autor preko 30 radova u časopisima i zbornicima, pisao je prikaze i osvrte, aktivno sudjelovao na više od 30 konferencija, ali je i pisac, autor knjiga.

Svoja sjećanja iz djetinjstva, pretočio je u knjigu pod nazivom: “Telegrami za Angela Palmerasa” (Priče iz ratnog djetinjstva), u izdanju Univerziteta u Sarajevu, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, 2017. godine. „Bila je velika čast i izuzetno zadovoljstvo družiti se s učenicima OŠ „Drežnica“, što je bilo prvi put da moja knjiga priča iz ratnog djetinjstva bude predstavljena direktno učenicima osnovne škole koji su blizu životne dobi o kojoj knjiga direktno govori.

Naime, ova knjiga je već u nekoliko srednjih škola širom Bosne i Hercegovine uvrštena u lektiru, a ovo je bila prva prilika da se propita kako učenici osnovnoškolskog uzrasta razmišljaju o ratnoj tematici“, rekao je autor svoje utiske o druženju s učenicima ove škole. Dobrodošlicu gostu u ime učenika OŠ „Drežnica“ Hodžiću su poželjele volonterke Tea Bobić, Naida Alić, Alma Mezić i Belma Macić, koje su moderirale druženje i uručile mu zahvalnicu za današnje druženje. Osim knjiga s autogramom koje su moderatorice dobile na poklon od autora, Hodžić je poklonio knjige za školsku biblioteku, a za učenike je organizirao nagradnu igru. Knjigu „Bosanski jezik: Statusna pitanja bosanskog jezika kroz historiju i historija nauke o bosanskom jeziku“ je osvojila Anida Topić koja je sa svojim drugovima i drugaricama Područnog odjeljenja Gornja Drežnica prisustvovala druženju u pratnji Jasmine Šunje, nastavnice bosanskoga jezika i književnosti. „Posebnu draž ovom druženju dalo je prisustvo Hodžićeve prekrasne petogodišnje kćerke, Umihane. Jasminovo gostovanje bilo je izuzetno poučno i emotivno. Pamtit ćemo ga po prijateljskim, izrazito bogatim i vrijednim životnim porukama koje nam je autor s ljubavlju prenio“, izjavila je Tea Bobić, volonterka i moderatorica. Toplim, prijateljskim obraćanjem autor je uspio zainteresirati djecu za ratnu tematiku, pa ih je zanimalo kako se dijete osjeća u ratu nakon što ga odvoje od roditelja, kakva su gastronomska ratna umijeća u izradi dječijih poslastica ali i pribavljanju osnovnih sredstava za život, kakvi su bili uvjeti u civilnim logorima, kako se nositi s traumama iz djetinjstva, itd.

„Meni je bilo važno prenijeti djeci razmišljanje da sve što nam se u životu dogodi ne može da se izbriše ili premota nazad pa ponovi drukčije. Stoga, jako je bitno koliko je moguće pozitivno gledati na život koji ide dalje i u tom slučaju optimizam uvijek može samo dobro doći. U svemu se tako naglašava istinska vrijednost čovjeka i čovječnosti, čovjeka koji treba da voli i čovjeka koji mrzi da mrzi. Samo u ovom je istinska sreća.“ „Druženje s Jasminom Hodžićem završili smo citatom iz promovirane knjige koji nas uči da je ljubav jača od zla i da su u svima zemljama i ratovima svijeta djeca samo djeca“, rekla je moderatorica Naida Alić. Projekt “Mala i velika volonterska srca spojena ljubavlju prema knjizi” u Osnovnoj školi „Drežnica” odvija se pod rukovodstvom koordinatorice Edite Kevro, profesorice bosanskog jezika i književnosti, a realiziraju ga članice dodatne nastave iz Bosanskoga jezika i književnosti. Djeca su sa druženja ponijela važne poruke o prijateljstvu, ljubavi, oprostu, slobodi, a posebno o ljudskosti i životnim vrijedostima koja i u ratovima ostavljaju snažnije pečate od ratnog zla.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *