Amar Čamo i njegov fićo od 50 KM vratili se kući

Kao i sve, putovanja i način putovanja uveliko su se izmijenili u posljednjih 20-ak godina pa je sve postalo pristupačnije i znatno brže, ali i sterilnije. Baš zbog toga uživanje je vidjeti kada neko odluči uraditi nešto potpuno suportno. Dosta nas se sjeća priča i putovanja Fićom na more pa nam put od 6.000 km do Maroka 2018. godine u jednom vremešnom Fići zvuči pomalo nestvarno. Morali smo se i mi provozati u tom malom divu.

Ne, nismo pogriješili u broju nula. Amar Čamo svojim zelenim Fićom u nedjelju kreće na put od 6.000 kilometara i to od Goražda, preko Sarajeva do Barija i Palerma nakon čega prelazi u Afriku i vozi od Tunisa do Maroka te se onda vraća u Evropu preko Španije, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske do Goražda. Umorili smo se samo dok smo nabrojali neke od Amarovih stanica, a kako to misli izvesti u Fići probali smo provjeriti vožnjom po ulicama Sarajeva.

Lako je zaboraviti kakvi su automobili bili prije 30-ak godina, čak i ako je to Fićo, tačnije Zastava 750, koji je bio pokretač nacije i najčešći auto na našim cestama. U malenoj i skromnoj kabini Fiće penjemo se uz Hum uz prepoznatljivo zujanje i polako nam postaje jasno, strpljenje je ključno.

Klima-uređaj u vidu otvorenih “leptir” stakala na vratima i infotainment sistem u obliku maštovitog dječijeg crteža na sredini kokpita su u suštini svi elementi komfora koje Fićo nudi. Istina, mala kožna sjedišta čiji nasloni završavaju negdje na polovini leđa iznenađujuće su udobna i u dobom stanju nakon svih ovih godina.

Kratki prijenosi u mjenjaču i zadnji pogon sa motorom iznad zadnjih točkova čine da se Fićo lako nosi s usponima uprkos skromnoj snazi motora, a upravo to je Amaru pomoglo u nebrojenim putešestvijama do sada. Čini nam se da najviše truda u Fići zahtijeva kočenje pa nisu rijetke situacije kada treba naglo zakočiti i u tom slučaju treba istovremeno kočiti i motorom i kočnicom, a pažljivo se potpomoći i ručnom kočnicom. Amar to radi gotovo neprimjetno te tako pokazuje da je sa svojim Fićom potpuno srastao.

To ne treba ni čuditi, ovogodišnji poduhvat od 6.000 kilometara tek je nastavak avantura koje Fića Crew ima svake godine. Prošle godine isti ovaj Fićo stigao je i do Istanbula, a proputovao je i kroz Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Kosovo, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Bugarsku, Grčku…

Patinirani zeleni Fićo sa simpatičnom galerijom, starim koferom na krovu i bijelim “prstenovima” na gumama prava je atrakcija gdje god se zaustavi. Svi ga žele pogledati izbliza i fotografisati se pored njega, a oni stariji spremni su podijeliti i neki savjet kako uštimati motor ili nešto popraviti.

Amar Čamo je stalni član Fića Crew postave, inače živi u Melbourneu, u Australiji, i obožava stare automobile, a uz automobile se bavi fotografijom i snimanjem. Ove godine u putešestviji do Maroka i nazad, koja bi trebala trajati otprilike mjesec, Amaru će praviti društvo nekoliko ekipa koje će se mijenjati u tri navrata, a na Klix.ba moći ćete pratiti njegove kratke putopise i javljanja s ove avanture. Naravno, možete ga pratiti i na Instagram profilu gdje redovno objavljuje fotografije sa svojih putovanja.

Fićo se vratio kući, u Goražde, na “rehabilitaciju” i popravku, a njenog vlasnika Amara Čamu već krajem sedmice očekuju poslovi u Melburnu u Australiji, gdje živi i radi.

Da sve ne bi bilo uobičajno, već svojstveno Fićacrow ekipi, u goraždanskom Centru za kulturu za prijatelje i publiku priredili su zanimljivu prezentaciju putovanja u ovoj godini. Sve posjetioce na ulazu u Centar kulturu gdje je priređena prezentacija dočekala je Zastava 750, automobil koji jedan od zaštitnih simbola bivše države, a potom i neobičan susret sa mladim avanturistom Amarom Čamom. Veza Amara i Fiće traje godinama, baš kao i neobična ekspedicija u koju su se zajedno upustili prije četiri godine.

Nezaboravne avanture

“Fiću su kupili moji roditelj, mama je vidjela i nisu mu mogli odoljeti. Našli smo ga negdje na selu, bila je u strašnom stanju, ali neću reći koliko je koštala. Danas bi možda vrijedila nekih 50-tak maraka, tehnički je u katastrofalnom stanju, čak nema ni kočnica, ali to ćemo popraviti. Ona ima onu drugu, posebnu vrijednost jer smo s njom doživjeli nezaboravne trenutke. Prvo putovanje bilo je sa Nezirom i Kenanom, pa je bila moja prijateljica iz Australije Adele, pa su bili Hektor i Merita, pa prijatelj Pantelis, pa onda Lejla. Ja živim u Melburnu, a ovdje dolazim na odmor i mi smo se jednostavno potrudili da nam bude lijepo, jer možete imati vrijeme i pare, ali ako se ne potrudite da nešto napravite, onda to sve možda ništa ne znači. Prvi put sam sa fićom otišao na more, na Korčulu. Taj poseban osjećaj koji sam tada doživio, pa i reakcije ljudi koji su me sreli, koji su bili oduševljeni i iznenađeni zapravo su i glavni razlog što sam nastavio putovanje”, ispričao je Amar.

Sa puno šarma, jednostavnosti i skromnosti Amar je velikom broju posjetilaca u sjajnoj atmosferi ispričao zanimljivu priču o avanturi sa fićom zelene boje. Jer gdje god bi se pojavio fićo je izazivao veliko interesovanje. A prešli su nekoliko hiljada kilometara upoznavši područje bivše Jugoslavije, ali i Tursku, Bugarsku, Albaniju, Austriju, Grčku, Tunis, Španiju (Andaluziju i Kataloniju), Gibraltar, Maroko, Francusku, Švicarsku, Lihtenštajn, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku.

Novi početak

“Pa tako smo jednostavno postali stanovnici svijeta, doživjeli smo brojne avanture, upoznali mnoštvo prijatelja, spavali na svim mogućim i nemogućim mjestima. Zanimljivo je da gdje god smo bili, kad smo razgovarali sa ljudima, svi žele da odu iz tih mjesta, negdje bi putovali u druge zemlje. Razmišljali smo o tome kako su to prelijepa mjesta i shvatili da je na svakom od tih mjesta lijepo živjeti. Baš kao i ovdje, kad smo se vratili kući, pa smo malo vozili po našim krajevima i vidjeli toliko lijepih krajeva koje vrijedi promovisati. Naše putovanje je završeno. Mi smo se trudili da tamo gdje putujemo, ispričamo priču i o kulturi te zemlje, o ljudima, da to pokažemo. I nije ovo kraj, ovo je tek početak”, poručio je Amar Čamo.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *