Prije 72 godine krenuo prvi voz prugom Brčko – Banovići

Danas se obilježava 72. godišnjica od trenutka kada je krenuo prvi voz prugom Brčko – Banovići. Više od 60 hiljada omladinaca iz Jugoslavije sa više od hiljadu brigadira iz inostranstva za samo šest mjeseci izgradilo je 92 kilometra pruge. To je prva obnovljena pruga nakon Drugog svjetskog rata u poharanoj Evropi. Gradnja jedne od najpoznatijih pruga u Jugoslaviji počela je 1. maja 1946. godine. Omladinci su velikim naporom i trudom ovom trasom izgradili i dva tunela te 22 mosta. Sama izgradnja pruge dovela je do razvoja područja na kojima se prostirala, a posebno Banovića.

”Poslije izgradnje pruge Brčko – Banovići došlo je do ekspanzije, do razvoja ovog kraja. Bogata nalazišta uglja, soli, drveta našla su svoje tržište preko ovih destinacija, prugom Brčko – Banovići, dalje preko Beograda i prema drugim tržištima”, navodi Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

Prema riječima predsjednika Udruženja antifašišta i boraca NOR-a općine Banovići Petra Brkića ovo je na neki način rođendan građana Banovića.

”Za nas stare Banovićane to je rođendan grada jer 1946. godine kada je pruga Brčko – Banovići završena, samo je jedna zgrada bila na području današnjeg grada. Od tog trenutka pa na ovamo nikao je jedan grad od osam hiljada stanovnika”, ističe on.

Zbog pomenutih činjenica i razvoja cjelokupnog područja, ovaj datum je upisan u značajne datume Banovića. Obilježen je svečanom akademijom koja je posvećena izgradnji pruge, kao i prisjećanjem na one koji su dali živote za domovinu u prethodnim ratovima.

”U nekoj novijoj poslijeratnoj historiji ovo je prvi put da se obilježava na ovakav način, u saradnji sa lokalnom zajednicom i udruženjima antifašista koja egzistiraju na području općine Banovići pripremljena je kompletna organizacija ove manifestacije”, kaže Zijad Bečić, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma općine Banovići.

Treba podsjetiti da je prije 72 godine upriličeno veliko slavlje kada je prugom prošao prvi voz,  a omladinci koji su je izgradili okarakterisani su kao heroji rada, obnove i izgradnje.

Ideja o izgradnji ove pruge postojala je prije početka Drugog svjetskog rata, a cilj je bio povezati bogato nalazište uglja – Banoviće sa glavnim i udaljenim potrošačkim centrima. Pored osiguranja opskrbe ugljenom većih centara, ova pruga je korištena i za opskrbu hranom, tada razorene sjeveroistočne Bosne.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *