Seid Masnica na druženju sa osnovncima u Drežnici

U okviru projekta “Volontiranje je COOL” kroz aktivnost “Mala i velika volonterska srca spojena ljubavlju prema volonterizmu”, volonterski tim Osnovne škole “Drežnica” ugostio je Seida Masnicu, profesora na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, odsjeku za komunikologiju i urednika DESK/a IP-a BHT1.

Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan djeteta i dječjih prava i Svjetski dan televizije, volonterskim aktivnostima u OŠ “Drežnica” obilježeni su na edukativan način, druženjem i predavanjem prof. dr. Seida Masnice o temi „Mediji, obrazovanje i djeca – medijska pismenost i televizija“.

“Govoriti o medijskoj pismenosti mladim generacijama je za mene uzvišen čin, pogotovu jer su medijski sadržaji postali agresivni, puni neprikladnih sadržaja za djecu, vrlo rijetko ili nikako se o tome sa mlađim naraštajima ne analizira. S tim u vezi bilo je zanimljivo i meni kao znanstveniku čuti mišljenja mladih o tome koje medijske sadržaje konzumiraju i šta misle o istim”, izjavio je Masnica.

“Imali smo izuzetno poučno predavanje i dobili smo korisne informacije o medijima i načinima na koje ih djeca ne bi trebala koristiti”, rekla je moderatorica i volonterka Naida Alić.

Aktivnosti su posvećene promovisanju poštovanja, uvažavanja drugačijih, toleranciji, dječijim pravima, kritičkom mišljenju pravilnoj konzumaciji medijskih sadržaja kako bi djeca bila sretna, zdrava i sigurna.

Komunikolog i novinar Seid Masnica je još istakao : “Čini mi čast da sam imao priliku da se družim i razgovaram sa volonterima i djecom OŠ “Drežnica”. Ugodno sam iznenađen dočekom volontera koji su svojim nastupom pokazali svu kvalitetu komunikacije. Zahvaljujem profesorici Editi Kevro na pozivu, direktorici Fatimi Lalić za gostoprimstvo, te izuzetnim volonterima koji su mi uručili zahvalnicu za današnje druženje i predavanje.”

Druženje su moderirale volonterke Naida Alić, Alma Mezić i Belma Macić.

Projekat „Volontiranje je COOL!” u Centralnoj školi OŠ „Drežnica” odvija se pod rukovodstvom koordinatorice Edite Kevro, profesorice bosanskog jezika i književnosti, a realiziraju ga članice dodatne nastave iz Bosanskoga jezika i književnosti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *