Main Menu

Zašto je nekim ljudima teško da smršave

Naučnici su godinama tvrdili da gojaznost nije uzrokovana samo nedostatkom treninga i prejedanja. Sada su stručnjaci s Kings koledža u Londonu otkrili još desetine dijelova naše DNK koji utječu na metabolizam i koji igraju ključnu ulogu u gubljenju kilograma. Ovo je druga studija u malom vremenskom rasponu koja je dovela do ovog zaključka.

Poznato je da gojaznost povećava rizik od nekoliko stanja, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Za istraživanje su uzeti uzorci krvi od gotovo 9.000 dobrovoljaca. Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo promijeniti percepciju gojaznosti, omogućavajući im da osmisle planove prehrane koji su više prilagođeni nečijim genima.

Pojačavanje metabolizma kroz aktivniji način života smatra se ključnom metodom za mršavljenje.

– Gojaznost je jedno od najčešćih stanja, a ipak moramo razumjeti još toliko toga o njenim biološkim mehanizmima. Naša posljednja otkrića mogu pomoći u razotkrivanju nekih od njih. Genetske studije obećavaju da će nam pomoći da pronađemo nove tretmane za gojaznost. Analizom složenih odnosa između različitih gena imamo veliku priliku da okrenemo tok u borbi protiv ovog stanja – naveli su istraživači.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *