Priča o pjesmi

Kad zamirišu jorgovani

Izuzetno ekstravagantna, ali nevjerovatno popularna, Vesna Zmijanac je 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća žarila i palila estradnim nebom. Bez ikakve sumnje je možemo svrstati u rodonačelnike današnje estrade, prvenstveno zbog toga što je, po ugledu na svjetski šou-biznis, postavljala standarde na domaćem estradnom nebu. Rečeno se odnosi na njene javne nastupe, scenski izgled, spotove.

Njen stvaralački opus broji 14 albuma sa kojih su se izdvojile mnoge nezaboravne pjesme: “Nevera moja”, “Dođi što pre”, “Ne kunite crne oči”, “Kazni me, kazni”, “Sebi sam bila i rat i brat”, “Malo po malo”, ali pjesma koja je obilježila njen život i karijeru savim sigurno je duet “Kad zamirišu jorgovani”, koji je snimila sa Dinom Merlinom. Ova legendarna pjesma je objavljena na njenom albumu “Istina” 1988. godine, a zanimljivo, osim Merlina koji je napisao stihove i muziku za pjesmu, na istoj je radio neprevaziđeni hitmejker Kornelije Kovač.

Jedna ljubavna priča, sagledana iz dvije perspektive. Dva lirska subjekta u jednoj lirskoj drami. To je osnovna karakteristika ove pjesme. Sva snaga dueta oličena je u njoj. Konstantno smjenjivanje ili preplitanje njihovih glasova, koji se spajajaju u refrenu, samo pojačavaju poruku pjesme.

Nekako naviknuti da nam pjesme donose stanje duha samo jednog aktera ljubavnog odnosa koji je nesretno okončan, ovaj duet i danas, 30 godina od objavljivanja, predstavlja pravo osvježenje baš zbog tog “iskaza” i nje i njega. Povrijeđeni, slomljeni, ogoljeni, i jedno i drugo su iz veze izašli emotivno devastirani, jer su sve što su imali, znali i htjeli, unijeli u tu ljubav, a za uzvrat su dobili prazninu, bol i ogorčenje.

Bez obzira na to, jedno drugom su ostali u lijepom sjećanju, te ih, još uvijek, veže uzajamna ljubav. Kad najprije Merlin zapjeva “Lako ćeš ti bez mene”, pa uslijedi Vesnino “Al’ kako ću ja bez tebe”, vidimo da su to zapravo sinonimi. Isto osjećanje iskazano drugim riječima. “Kad dođu teški dani” koje skupa pjevaju, to samo potvrđuje.

Zanimljivo je bilo šta je sam Merlin imao da kaže o nastanku ove pjesme:

Do dueta je došlo nakon neuspješnog trećeg albuma. Dobio sam ideju da snimim duet, ali nisam znao s kim. I dok sam razgovarao s menadžerom u jednom lokalu o tome, kolega mi je dobacio: Vesna Zmijanac! Odmah smo se spakovali, krenuli za Beograd i upali u studio gdje je Vesna snimala ploču. Nakon prvog slušanja Vesna je odlučila da snimi ovaj duet.

Da je pjesma bez snage i emocije, ne bi 30 godina prkosila vremenu i zaboravu. Ne bi se pričalo o novoj verziji pjesme, o tračku nove nade koja dođe kad zamirišu jorgovani…

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *