Prije nego postaneš BITCH

Dan za peglanje robe mi je najodvratniji dan u sedmici. Pustim sebi neku glazbu i natočim čašu vina dok izigravam domaćicu i majku koja vrijedno pegla veš cijeloj obitelji jer neće da hodaju izgužvani i svakakvi po gradu i životu kojim žive. Moja potreba da sve bude pod kontrolom me iscrpljuje ali jednostavno je jače od mene. Imam troje djece i muža koji po cijeli dan radi. Radim i ja ali to se ne računa  kod peglanja garderobe jer to se podrazumijeva. Žene su nekad prale sve na ruke sad sve rade mašine tješimo se a tješe nas i naši muževi dok biramo veš mašine koje mi punimo i praznimo po potrebama naše djece i čovjeka s kojim živimo. Odabrala sam najbolju veš mašinu koja sama suši dok je on stajao i klimao glavom kao dobar muž koji ne želi da njegova supruga bude nezadovoljna. Prihvatila sam ulogu domaćice jer sam voljela svog supruga i djecu koju sam rodila a danas tu ulogu obavljam sa pola svoje životne strasti i volje jer je ljubav prošla a mašina je i dalje tu sa garancijom na pet godina. Promijenili smo nekoliko mašina dok se mijenjala ljubav između nas. Mijenjala se svaki put kako je mašina bila teža za napuniti i još teža za isprazniti sa svim tim stvarima koje je trebalo vratiti na svoje mjesto. Vraćala sam stvari čitav život na svoje mjesto kad promotrim godine unatrag. Ironija je bila u tome što sam vjerovala da je sve na svom mjestu kad smo sagradili kuću iz snova i započeli ono što zovemo brakom i životom.

Nisam nesretna dok peglam odjeću svojih sinova, muža i kćerke koja leži u sobi jer je sinoć bila do kasno vani. Napila se. Bila je mrtva pijana na ulazu u kuću i poslala sam je u sobu jer nisam htjela svađe dok sinovi spavaju. Sita sam svega i umorna ali nisam nesretna. Nadam se da će svi što prije započeti svoje živote a moj ostaviti na miru.

Sipam još jednu čašu vina i grabim neku rozu majicu s hrpe pored stola za peglanje. Bacam je na stol i širim je kako bi pegla dobro legla na nabore i brže obavila posao. Komad roze tkanine se našao ispred mene na stolu i shvaćam da ovu majicu prvi put vidim. Kćerka je već krenula sa kupovinom vlastite garderobe i u tim je godinama kad sama sebi bira odjeću. Kad sam raširila ovu majicu na stolu nisam odmah vidjela šta piše na njoj velikim slovima koja blješte od cirkona i šljokica. Nisam odmah shvatila šta piše mojoj kćerki na mjestu njenih mladih grudi, pažljivo sam počela peglati kako ne bi oštetila cirkone i šljokice a potom sam došla do prvog slova B. Polako sam vrhom pegle prelazila preko blistavog slova i došla do drugog koje je bilo I. Nakon slova I prešla sam na T i veoma precizno pustila paru iz pegle da uglača sve kako treba i pritom sam popila još jedan gutljaj vina i rashladila mozak i lice iznad vrele pegle. Uskoro sam stigla do slova C i lagano zaokružila to lijepo slovo pa prešla do zadnjeg koje je bilo H. Kad sam završila sa tom rozom majicom velikih slova lijepo sam je pogledala i pročitala šta piše mojoj kćerki na majici kad ide gradom. Na njenoj majici velikim i sjajnim slovima piše jedna riječ koju sam dobro razumjela jer sam profesorica engleskog jezika i književnosti. Moja kćerka nosi majicu sa natpisom

BITCH.

Moja kćerka od 16 godina nosi majicu na kojoj piše velikim slovima na engleskom jeziku Kučka.

Moja kćer je kučka.

Vino me udarilo, muzika je lagano svirala i donosila melodiju svjetla i nade kroz moju kuću dok je ona ležala u svojoj sobi nakon sinoćnjeg izlaska. Majica ispred mene je nosila natpis BITCH. Nisam prije vidjela tu majicu, nisam obraćala pažnju na takve stvari i samo bi prešla peglom preko svega u svom svijetu daleko i nezainteresirana za to šta piše na nekoj majici. Obratila sam pažnju na ovu jer je bila nova, prvi put sam je peglala i privukla mi je pažnju. Natpis na majici sam pročitala milion puta, tu riječ sam svaki dan slušala na televiziji, čitala sam na zidovima ulica tu slavnu riječ, bila je u pjesmama koje moja kćer sluša, u reklamama za novi parfem, album dio odjeće koji sad ima moja kćerka i ponosno šeta ulicama grada i svog života sa natpisom Kučka opreko svojih mladalačkih i maloljetnih grudi. Soba se zavrtjela, čaša puna crnog vina je pala na kuhinjski pod i razbila se od mramorne pločice. Okrugla stjenka čaše je poput balona sapunice eksplodirala i crna tekućina se oslobodila kroz krhotine svuda po podu i mojim stopalima. Sjela sam u tom trenutku da zapalim, morala sam istinski doći sebi i razmisliti o tome šta se upravo desilo. Svijet je stao. Zašto sam ovako reagirala?

Prvi put sam shvatila tu riječ. Prvi put sam je pročitala istinski i vidjela šta ona znači jer tu riječ sad na sebi nosi moja vlastita kćer. Kao profesorica engleskog jezika svjesna sam doslovnog prijevoda te riječi i glasi kučka. Drugo značenje riječi ‘Bitch’ je sinonim za jaku, moćnu, bezosjećajnu i opasnu ženu u modernom društvu koja nema straha, stida i zna šta želi i kako to da dobije. Bitch je postalo općeprihvaćeno u narodu i modernom društvu za ženu. Biti kučka je normalno. Bilo je normalno i meni susretanje s tom riječi svakodnevno dok moja vlastita kćer nije postala Bitch. Prvi put sam se srela s time na stolu za peglanje i uživo. Nikad nisam peglala majicu sa tim natpisom kad bolje razmislim. Nikad nisam nosila takve stvari niti mi je padalo na pamet da tako nešto stavim na sebe. Pokušavala sam razumjeti zašto je moja kćer postala jedna Bitch i kupila ovakav komad garderobe. Sjedim i razmišljam dok pegla gori a majica ponosno leži na stolu i čeka da je složim kao sluškinja koja jednoj  kučki pegla garderobu. Moja kćer je kučka a ja sluškinja koja joj čisti, pere i pegla majice koje dokazuju da je ona kučka. Moja kćer je moćna kučka, sinoć je izlazila i napila se i sad spava dok ja peglam i slažem joj odjeću. Ova majica nije samo komad garderobe nego jedan testament mladih generacija koji se ostavlja kao dokaz, primjer i nit vodilja za sve koji tek dolaze. Ja pripadam ovoj generaciji koja samo bespomoćno klima glavom i čestita svim ženama koje su konačno došle do svoje slobode. Žene su došle do slobode da se obrazuju, glasaju, rade i budu jednakopravne i šta rade s tim? Dopustile su poslije svega da im netko napiše na sisama dok hodaju gradom kako su Kučke na engleskom jeziku kako bi cijeli svijet razumio da ima posla sa kučkom. Poslije svega što smo radile da imamo vlastiti novac, obrazovanje i slobodu govora mi kupimo torbicu tigrastog uzorka sa sjajnim rozim slovima optočenim zlatom koja govore kako smo BITCH i naravno majicu sa istim naslovom da slučajno ne bude zabune. Osjećam jezu od ove duboke spoznaje, soba se vrti oko mene i tresem se jer ne znam šta dalje da uradim. Osjećam da je kasno za razgovor, promjenu ponašanja i neki drugi sistem vrijednosti koji bi svojoj kćerki mogla usaditi i prenijeti ako dosad nisam uspjela. Bespomoćna sam.

Znam da ne mogu ništa uraditi. Znam da je suvišno govoriti o tome jer takva je moda. Svi imaju savršene dokaze kako je sasvim normalno biti BITCH i ja bi ispala jedna seljanka koja se ne razumije u modu ako počnem raspravu sa svojom kćerkom oko ove majice i naslova BITCH. Televizija, muzika, moda i čitava industrija koja počiva na ovoj riječi okrenula bi se protiv mene. Shvaćam kako moram prihvatiti svoju maloljetnu kćer kad obuče majicu sa natpisom BITCH i krene u svijet stvarajući vlastiti život sa tim slovima na svojim plućima. Moram prihvatiti njen izbor da kupuje majice kakve želi, da nosi natpise na sebi kakvi joj odgovaraju i na kraju da bude ono što ona sama želi da bude pa makar to bilo i BITCH.

Znam da sam bespomoćna. Nemam nekog izbora pa sipam sebi novu čašu nakon što sam pokupila ostatke stakla i očistila pod. Pegla i dalje gori a majica čeka da je složim ali želim da zapalim još jednu cigaretu i razmislim malo o budućnosti svega ovoga. Nikad nisam posebno razmišljala o tome kao sada. Moja kćerka je kupila komad odjeće gdje piše kako je kučka. Majica je slatka, ima nekoliko nijasni roze boje, malena srca i velika zlatna slova sa bijelim cirkonima koja govore BITCH. Kad ne bi razumjela šta piše bila bi to zanimljiva, vesela i slatka majica. Slatko je biti BITCH o tome mi govori ova majica. Prihvatljivo je da djevojčice budu BITCH. Moderno, slobodno, veselo i bezazleno ponašanje uz prekrasne trenutke gdje se cure zabavljaju sa natpisima na svojim tijelima koja govore o tome kako su drolje, kučke, fukse, kurve, fufice, frajle i sve ostalo što žena nikad ne bi trebala da bude ikome i ikada sada je normalno. Normalno je da se nosi natpis BITCH svuda po tijelu ali kad bi preveli taj natpis na naš jezik da li bi bilo i dalje normalno? Ne postoji majica na kojoj otvoreno piše sjajnim slovima KUČKA jer to nije baš prikladno ali zato BITCH sasvim jeste i pegla se svaki dan u hiljadama i hiljadama domova gdje djevojke nose taj natpis ponosno, direktno i otvoreno ispred svih i sebe. Prvo su to kučke pa onda sve ostalo. Kučka je glavna poruka danas. Budite kučke! Budite snažne, otvorene, glasne, direktne, seksi, zgodne, bezosjećajne, beskrupulozne i moćne žene koje nemaju problem s tim da ih netko zove kučka jer i jeste kučke koje uživaju u tome. Pijte, izlazite, ponašajte se kao kurve i nosite sjajne natpise na sebi koji odgovaraju svemu tome!

Soba se ponovo vrti oko mene. Osjećam neko poniženje, prevaru i pobjedu nad samom sobom. Htjela sam samostalnu, kreativnu i sposobnu kćerku za vlastiti život a dobila sam jednu tinejdžericu koja voli da bude kučka. Zakazala sam kao majka to jasno vidim dok ispijam treću čašu vina a ona spava mrtvim snom već satima. Sinoć se napila votke. Upozoravala sam je da ne pije, da se čuva lošeg društva ali pobijedila me sa argumentima i izašla u provod. Nemam snage više za nju i njen odgoj. Htjela bi istinski da sva moja djeca odsele i izgrade svoj život kako god znaju i umiju jer me iscrpljuje život s njima. Osjećam se zarobljena dok pijem ovo vino i promatram ovu BITCH majicu ispred sebe kao dokaz moje propasti. Ne znam šta da uradim u ovoj situaciji i tako bi rado da ne razumijem engleski jezik i da sam jednostavno ispeglala taj komad tkanine i vratila ga na mjesto. Svjesna sam da nitko ne komentira nikad taj natpis na ženama. Nitko nikad ne kaže jednoj BITCH kako to nije lijepo. Nije lijepo da jedna djevojka bude kučka i trebalo bi da prije svega bude jedna dama…

To nitko ne govori.

To moram reći svojoj kćeri kad ustane. Reći ću joj nekoliko stvari vezano za natpis BITCH. Reći ću joj kako je sasvim uredu da bude jedna BITCH ako baš želi da bude. Neću je sprječavati u tome. Kupovat ću joj sama tu garderobu i pomagati u izboru slova koja želi nositi i za koju priliku da bude BITCH. Neću se svađati ovaj put jer više nemam snage. Prije nego opet obuče ovu majicu reći ću joj sljedeće i nadam se da će shvatiti…

Prije nego postaneš BITCH:

Prije nego postaneš BITCH draga moja kćeri budi dama. Biti jedna kučka je lako. Ne treba mnogo znanja, pameti, talenta i rada da jedna žena bude kučka. Ne trebaš pročitati stotinu knjiga za tu jednu titulu ali bilo bi ti pametno da pročitaš jer ćeš se sutra naći u društvu ljudi kojima neće biti zanimljivo to što si jedna BITCH nego će tražiti više od tebe ali ti nećeš moći dati više jer si samo još jedna mala BITCH u nizu njih koje dođu i prođu. Moraš čitati knjige draga kćeri da bi znala pričati na svoja usta a ne samo pućiti ih na selfijima i davati ih svakom muškarcu koji voli to što si jedna BITCH. Bilo bi pametno za tvoj život da imaš nešto reći ljudima oko sebe, da ponudiš svoje mišljenje, stavove i prijedloge kad se to od tebe bude tražilo jer tvoj život je u pitanju a ne moj. Neće ti pomoći ako budeš BITCH kad te budu pitali koje knjige čitaš a nisi pročitala nijednu. Neće te zadržati u prostoriji samo zato što si jedna BITCH i brzo ćeš ispasti iz krugova društva koji ti mogu valjati u životu. Biti dama je daleko teže draga kćeri i zato su tolike kučke oko tebe. Jedna dama u vremenu kučki je rijedak cvijet i naravno da joj se druge kučke smiju. Kučke vole da se smiju drugim ženama koje nešto znaju. Moraš znati da se ponašaš draga moja inače nikad nećeš doživjeti da ti otvaraju vrata, šalju ruže i dočekuju te s naklonom kao što pravim damama i ženama muškarci i druge svijesti otvaraju vrata, govore dobar dan i pitaju kako ste? Za mnoge moćne BITCH žene su mnoga vrata svijeta i dalje zatvorena. Ne djeluje to što su BITCH jer osim toga nemaju šta ponuditi. Ponašanje jedne žene može biti samouvjereno, dostojanstveno i moćno bez velikih slova na njenim sisama koja govore kako je ta žena kučka. Nažalost tvoja generacija to ne shvaća i zbog toga nema magije kao nekada u modernom društvu između muškaraca i žena. Kako da se ponaša jedan mladić prema djevojci koja je BITCH? Ponašaju se kao prema kurvama bez poštovanja, stida i srama. To je normalno u današnjim odnosima jer su danas djevoke kučke koje nemaju srca, emocija i stiga. Kučkama se sve može reći i svašta uraditi. Dopustile ste previše drage moje djevojčice…

Prije nego budeš BITCH potrudi se da imaš obrazovanje i posao koji obavljaš dobro jer tu leži tvoja ekonomska i društvena sloboda. Ne možeš biti BITCH bez novca u novčaniku i bez riječi u svom rječniku. Nije dobro za ženu da nema svoje mišljenje jer će drugi onda misliti za nju. Nije dobro za jednu ženu da uzima novac od muškaraca i ovisi od njihove dobre volje kolika god to BITCH bila na kraju je samo kurva koju plaća njen sponzor ako nema vlastiti novac. Žao mi je. Moraš biti pametna i lukava. Obrazovanje je tvoja karta prema slojevima društva u kojima možeš ostvariti daleko više kao žena i dama nego kao jedna BITCH. Nije lijepo da budeš ograničena na samo jednu riječ u svom životu i da ta riječ bude ‘kučka’ kao nit vodilja i filozofija čitavog tvog bića. Ti si žena a žena može biti daleko više od jednog sjajnog natpisa na komadu neke tkanine i to su dokazale brojne žene kroz istoriju i nijedna nije nosila natpis BITCH na svojim plućima. Prije nego budeš BITCH dopusti sebi da osjećaš draga moja kćeri. Znam da nije moderno da djevojke pate za ljubavlju i sve ste moćne, bezosjećajne i hladne kučke prema momcima koji samo žele svakako da vas iskoriste. Bojim se draga da to nije prava istina. Na svijetu postoje divni ljudi i moraš dopsutiti sebi da ih upoznaš onakve kakvi jesu. Nekad ćeš se razočarati a nekad oduševiti jer to je život. Ako budeš kučka cijelo vrijeme nikad nećeš doživjeti nešto izvan toga jer kučke su ograničene na par emocija i to je sve. Budi djevojka koju nije strah da voli, da preda svoje srce a ne samo tijelo nekom bezveznjakoviću i glupanu. Slobodno se zaljubi istinski, iskreno i ludo do kraja pa kad ti slomi srce osjeti čitavu lepezu ljudskih emocija koje kučke ne mogu osjetiti jer su mentalno kastrirane. Iz iskustva ljubavi izaći ćeš bogatija, moćnija i svjesnija svijeta oko sebe i svog vlastitog potencijala da nekoga voliš a potom da nekoga mrziš. Dopusti sebi ljudsko iskustvo s drugim bićima i nemoj biti kučka nego obična djevojka u svijetu sjajnih naslova posvećenima droljama i fuksama nesposobnima da vole. Voli draga moja i ne boj se te ljubavi.

Postani obrazovana žena koja ima svoje mišljenje i stavove. Budi dobra u poslu koji radiš jer u njemu leži tvoja sloboda i poštovanje drugih ljudi koji kučke ne poštuju. Dopusti sebi da voliš i otvoriš svoje srce jer ćeš samo tako znati šta znači biti ljudsko biće a ne kučka. Okruži se prijateljicama koje ti žele dobro, najbolje i najljepše. Lijepo je imati prijateljice za izlazak, kafu i šoping ali čovjekov život nisu samo te stvari i trebamo prijatelje koji nas potiču da budemo najbolja verzija sebe. Lako ćeš naći prijateljicu s kojom ćeš biti BITCH ali teško ćeš naći prijateljicu s kojom ćeš to zaista moći biti ti. Ti nisi samo BITCH i to nikad nemoj zaboraviti draga moja kćeri. Moraš biti mnogo toga u ovom svijetu i svom životu ako želiš dobar život. Život koji nudi jeftinu zabavu, isprazan sadržaj i promašene puteve je uvijek tu za tebe. Ne moraš se mnogo truditi za takav život samo se našminkaj, obuci provokativno, uslikaj za instagram i popij bocu votke sa prijateljicama koje su BITCH baš poput tebe. Život u kojem si ti jedna kučka koja priča glasno, pije mnogo, jebe se sa svima, troši tuđe pare, pleše do zore i vrišti na telefon je zaista veoma lagan i dostupan svima pa čak i meni. Možeš to uvijek biti draga moja i nemoj to zaboraviti. Ne možeš uvijek biti jedna dama. Ne možeš biti po potrebi načitana, obrazovana, samostalna, moćna i sposobna žena koja drži do sebe i svoj život u svojim rukama. Ne možeš biti kraljica u svom životu kad god poželiš jer to je teži put draga kćeri. Teško je nositi krunu draga moja i nije za svakoga. Teži put za ženu je put jedne kraljice kojim ide sve manje djevojaka jer lakše je biti jedna mala, obična, jeftina i dostupna-BITCH koja samo misli da je BITCH ako nosi jednu takvu majičicu kupljenu na rasprodaji sa felerom u šavovima…

Oh, povraća mi se…

Voljela bi da me ona shvati na kraju ali bojim se da neće. Moja kćer će ići ovim lakšim putem kao i milioni drugih BITCH djevojaka na ovom svijetu. Nemam izgleda pored svih tih slavnih BITCH žena na televiziji i svjesna sam toga. Pogledajte samo spotove i pjesme gdje se riječ BITCH upotrebljava na svakoj drugoj strofi i stihu. Odvratno je. Bespomoćna sam i mogu na kraju samo reći svojoj kćeri ono što sam rekla sama sebi dok promatram ovu majicu i prilazim joj s vrelom peglom. Pritišćem površinu slova vrelom peglom koja se usijala dok sam razmišljala i osjetim kako se slova tope od vreline. Osjećam miris spaljene plastike, tkanine i ljepila koje se rastapa između cirkona na velikim slovima. Uživam u mirisu topljenja i dok pegla prodire sa svojom vatrom duboko u stol kroz cijelu majicu i njene slojeve. Osjetim kako dim prekriva prostoriju i nastaje velika spaljena rupa na sredini natpisa BITCH. Lagano prelazim preko cijele majice sa vrelom peglom dok se rastapa plastika i tkanina u jednom potezu a potom cijeli stol gori u dimu i crnini koja se stvorila od laganog i čvrstog dodira užarenog čelika od mekani rozi pamuk. Kad ona ustane sve ću joj reći. Kad se konačno razbudi sjest ću sa svojom kćerkom i objasniti joj kakva žena može postati prije nego postane kučka. Možda ona bude jedna od rijetkih koje će shvatiti. Možda upravo moja kćer shvati kako može biti jedna kraljica. Možda shvati kako može biti drugačija, posebna i jedinstvena žena koja će biti najbolja verzija sebe. Reći ću joj i nadam se da će razumjeti jer ništa drugo osim toga ja ne mogu uraditi.

Prije nego postaneš ‘BITCH’ postani žena koja zaista možeš biti i jedna ‘BITCH’ takvoj ženi nikad neće trebati…

 « (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *