Uz ove namirnice ni luda novogodišnja noć neće na vama ostaviti traga

Planirali vi za doček Nove godine odlazak u drugu državu, doček na nekom od naših trgova, u kafiću ili diskoteci, restoranu ili pak na kućnoj fešti, jedno je zajedničko – mnogi od nas popit će više nego na što su navikli.

No, ispijanje alkohola često na naplatu stiže tek iduće jutro.

Donosimo pregled najučinkovitijih, i onih malo manje učinkovitih, načina kako se riješiti glavobolje, vrtoglavice i mučnine jutro nakon slavlja…

“Seljački“ doručak (masna hrana: jaja, pršut…
Hoće li upaliti? Moguće.

Visokom udjelu masnoća bit će potrebno duže vremena da se razgradi, pa bi vam mogao teško pasti na želudac, ali će vam osigurati kalorije potrebne tijelu nakon “lude” večeri. Osim toga, jaja sadrže aminokiselinu cistein koja je izvrsna za rješavanja toksina iz tijela.

Voda

Hoće li upaliti? Da.

Prije nego legnete popijte najmanje jednu čašu vode, iako vam možda neće lako kliznuti niz grlo. Zbog alkohola tijelo dehidrira, pa biste se ako popijete vodu trebali bolje osjećati iduće jutro. Kad se probudite svakih sat vremena popijte čašu vode i uskoro će vam biti puno bolje.

Sok od voća/frape

Hoće li upaliti? Da.

Mamurluk je zapravo način na koji vam vaše tijelo kaže da je bez energije i da ga trebate napuniti. Sok od naranče ili nekog bobičastog voća dobar su izvor C vitamina i pomoći će vašoj jetri i ostatku organizma oporavak nakon naporne noći. Fruktoza će povisiti razinu šećera u krvi i neće vam se više vrtjeti. Frape od banana će vam koristiti jer je banana bogata magnezijem koji ublažava glavobolju, i ona je prirodni antacid   koji će vam smiriti želudac.

Šalica kave 

Hoće li upaliti? Ne.

Alkohol dehidrira tijelo i posljedica toga je mamurluk. I kofein izazova dehidrataciju, tako ćete kavom samo pogoršati simptome. Vašem je tijelu potrebna voda.

Vježbanje

Hoće li upaliti? Da
.
Energična šetnja ili plivanje u vaše će tijelo dovesti kisik koji potiče protok krvi u vaš mozak i brže rješava tijelo toksina. Iako vam je vježbanje vjerojatno zadnja stvar na pameti, probajte se prošetati i sigurno će vam biti bolje.

Obilni kalorični ručak

Hoće li upaliti? Da.

Meso sadrži vitamin B, koji je odličan za revitalizaciju vašeg tijela. Krumpir je bogat vitaminom C koji će olakšati rad vašoj jetri, a zeleno povrće kao što su brokula zelje ili zelena salata su dobar izvor vitamina E koji pomaže detoksikaciju organizma. Samo izbjegavajte previše ulja koji usporava proces detoksikacije.

Tablete protiv bolova

Hoće li upaliti? Da, ali bi vam mogle više naštetiti.

Znamo da će tablete protiv bolova pomoći vašoj glavobolji, ali razmislite… Vaša jetra je ta koja će “procesirati” te tablete, a ona je već preopterećena obrađivanjem svog tog alkohola kojeg ste popili. Osim toga, neke tablete mogle bi teško pasti na vaš sada osjetljiv želudac i izazvati još više problema.

Coca cola/ Pepsi

Hoće li upaliti? Ne.

Šećer u piću će vam pomoći da nadoknadite onaj koji ste izgubili večer prije i neće vam se više toliko vrtjeti, ali Coca cola sadrži kofein koji izaziva suprotni efekt od onog koji vi želite, ona vas zapravo dehidrira.

Klin se klinom izbija

Hoće li upaliti? Ne.

Kratkoročno će ovo upaliti, ali samo zato što vaše tijelo prestaje “misliti” o mamurluku i počinje se boriti s novim unesenim alkoholom. Vaš mamurluk će se vratiti, vjerojatno još gori nego prije, pa ovo definitivno nije dobra ideja.

Spavanje

Hoće li upaliti? Da.

Zato što je najbolji lijek za mamurluk… vrijeme. Popijte vode i otiđite spavati. Što dulje odspavate, to ćete kraće morati trpjeti svoj mamurluk.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *