Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom u djevojčica

Djevojčice koje su prije rođenja izložene hemijskim spojevima prisutnima u sapunu, pasti za zube, makeupu i ostalim proizvodima za ličnu higijenu, izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet, rezultati su američkog istraživanja objavljeni u časopisu Human Reproduction.

Ranije provedene studije provedene na životinjama pokazale su da brojne hemikalije mogu negativno uticati na hormone te se povezuju s ranijim ulaskom u pubertet. Riječ je većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim tvarima, parfemima, sapunima i šamponima, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici te o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već desetljećima koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans.

Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda. Većina njih u medicini je poznata pod nazivom “endokrini disruptori”. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u tijelu i na taj način remete funkciju žljezdanog (endokrinog) sistema.

Zabrinjava to što su takvi spojevi štetni već i u malim količinama te što se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah, kao ni za par godina, već imaju kumulativni efekat, odnosno talože se u tkivima godinama.

U studiji naučnika s kalifornijskog Berkeleya sudjelovalo je 338 djece – 179 djevojčica i 159 dječaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije. Izloženost raznim hemijskim spojevima naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a potom analizom urina djece nakon navršenih devet godina života.

Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među djecom otkrivena prisutnost hemijskih spojeva koji mogu uticati na koncentracije i djelovanje hormona. Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod djevojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vrijeme trudoće.
Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dječaka u prenatalnom periodu.

– Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod djevojčica je zabrinjavajuća, no dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo smanjiti na minimum izloženost tim hemijskim spojevima, kazala je glavna autorica studije Kim Harley, direktorica Centra za istraživanje uticaja okoline na zdravlje djece Univerziteta Berkeley.

Harley je podsjetila da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Američkim Državama zabranjena, no da ga još uvijek ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupovini takvih proizvoda te potencijalne kupce upozorila da pozorno pročitaju deklaracije.« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *