Traženje odgovornosti

Kada ćemo ili možda bolje pitanje, žašto se do sada nismo naučili tražiti odgovornost od pravih ljudi? MI kao građani moramo početi tražiti odgovornost rukovodećih ljudi! Ali takođe moramo znati i od koga tu odgovornost tražiti.

Čitam juče naslove portala radnici mostarskog Aluminija blokirali put M17. Čitam danas naslove portala radnici mostarskog Aluminija krenuli put Sarajeva. Razlog nam je svima poznat, najava rukovodstva Aluminija da će se u petak zaustaviti rad nekadašnjeg giganta. Aluminija je uništena, popljačkana, obezvrijeđena kao i mnoga druga preduzeća u Bosni i Hercegovini. I radnici i treba da protestuju, ali je sada već kasno. Radnici su trebali protestovati prije 10 godina, prije 5 godina, prije 2 godine ali ne danas. Ali neka protestuju i danas neka pozivaju na odgovornost samo postoji jedan problem. Pitate se koji? Ne mogu niti smiju radnici protestovati tako što će blokirati put M17 koji spaja Hercegovinu sa Bosnom. Ne smiju onemogućavati ostale poslovne subjekte da posluju i nanositi im štetu jer nisu oni krivi za stanje u Aluminiju. Radnici treba da protestvuju ali ispred kuće onih koji su uništili preduzeće. Međutim tu je problem, tu nastaje prvi i pravi problem. Zabluda. Kako će da protestvuju ispred kuće vladara Hercegovine koji je najodgovrniji za uništenje preduzeća kada su oni glasali za njega. Kako da protestvuju ispred kuće njihovog vladara kada oni nisu ni svijesni ko je kriv za uništenje preduzeća. Krivi su im neki drugi, tačnije kriva im je država. Iako je on država. Vlast je država a on je vlast. Ali njima je kriva neka druga država neka koja nije on. Tako slušam jednog radnika kaže država nije reagovala. A on koji je država je iz Mostara, on koji je država koji je trebao da reaguje nije.
Ne treba se ljutiti na jadne radnike, oni će ovo tek shvatiti kada ostanu gladni i bez posla. Ali se treba ljutiti na sistem i sve građane što još nisu naučili kome adresirati svoje probleme i koga pozivati na odgvornost. Kada kažete da je kriva država, vama je zapravo kriva vlast. I to uglavnom vlast koju ste vi izglasali i ljudi kojima ste vi dali svoje povjerenje. U trenucima bijesa, nezadovljostva, krivite državu i trebate ali ta država je onaj vaš baš vaš za koga ste vi glasali. Ako niste spremni njega da napadate i krivite, ako niste spremni njega da pozivate na odgovrnost onda nemojte brate nikoga.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *