Drmao je estradom, ženio se 10 puta, prvi se skinuo gol

Još dok su svi pjevači, kako narodne, tako i zabavne glazbe, bili savršeno obrijani i uglađeni te u odijelima, Hašim Kučuk Hoki shvatio je važnost isticanja imidžom. Osim svojim pjesmama, plijenio je pažnju frizurom, brkovima i načinom odijevanja, ali i uzbudljivim životom prema kojem bi se mogao snimiti film.

Hašim je rođen u Fojnici, a ljubav prema glazbi naslijedio je od oca Alije. Odrastao je uz sevdah, a kao tinejdžer je zavolio Beatlese. Posebno je bio očaran Johnom Lennonom, čijim se imidžem kasnije inspirirao kad je krenuo s karijerom narodnog pjevača.

Već s 14 godina postao je mujezin, a zbog toga je često izostajao iz škole. Navodno se već s 15 godina prvi put oženio, a da želi postati pjevač odlučio je za vrijeme služenja vojnog roka, kad je prvi put počeo nastupati po kafanama u Sarajevu.

Prvi singl objavio je 1964. godine koji je posvetio ocu, a najveći hit imao je 1971. godine, pjesmu “Pijem da je zaboravim“. Svojevremeno se ta singlica prodavala u 50.000 primjeraka dnevno.

Njegova je pojava bila potpuno drugačija od svih drugih u to vrijeme. Nosio je dužu kosu i velike, tamne naočale te dolazio na festivale u trapericama, što je za tadašnju publiku bio šok.

Za ženski magazin “Sanja” fotografirao se 1972. godine gol do pasa, što je dotad bilo neviđeno u cijeloj Jugoslaviji.

Između ostalog, bio je poznat kao jedan od najvećih poštovatelja lika i djela Josipa Broza Tita, a kako je za njega nastupao 18 puta i navodno čak i putovao s njim, čini se da je ljubav bila obostrana. U njegovu čast, Hašim je dvojicu sinova nazvao po njemu – Alija Tito i Dario Tito.

Nakon smrti predsjednika SFRJ preselio je u SAD, odakle se nije planirao vratiti. Imao je restoran “Sarajevo Olympic Village” u New Yorku.

Hašim je privatno bio jedan od najvećih ženskara. Ženio se deset puta i imao 11 djece, a govorio je kako je spavao s 4.000 žena.

Iako je planirao ostati u Americi, upravo zbog svoje ljubavi prema ženama to mu nije uspjelo. Naime, tamo je uhićen zbog bigamije, a umjesto zatvorske kazne zbog braka s dvije žene istovremeno protjerali su ga iz zemlje.

U Jugoslaviju se vratio sa suprugom Miljanom, sinom Darijom Titom i kćeri Unom, a  živjeli su u Novom Sadu.

Tragično je stradao u prometnoj nesreći 2002. godine.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *