Holanđani desnom rukom otvaraju vrata kad izlaze iz auta, to može spasiti živote

Kada izlaze iz automobila, Holanđani vrata ne otvaraju lijevom rukom, već desnom. Ova jednostavna promjena navike koju većina drugih vozača ima kada izlazi iz automobila može spasiti brojne živote – biciklista, vozača i drugih sudionika u saobraćaju.

Ovakav način otvaranja vrata prilikom izlaženja iz automobila dobio je čak i svoj naziv – “Dutch Reach” – i funkcionira ovako:

Kada želite izaći iz automobila, vrata uhvatite desnom rukom. Tako je tijelo primorano da se rotira tako da vidite cijelu cestu iza vas i na vrijeme možete reagirati i zaustaviti se ako se nađete u potencijalno opasnoj situaciji – odnosno ako prema vama ide biciklist, pješak ili drugo vozilo. Čak i ako ne pogledate direktno na cestu, u najmanju ruku ćete biti primorani da pogledate u retrovizor.

Kako javlja NY Times, u SAD-u je zabilježen najveći broj smrtno stradalih biciklista u posljednjih 30 godina, a slično je i u Velikoj Britaniji. Najčešće nesreće dogodile su se upravo zbog neopreznog otvaranja vrata automobila od strane vozača.

Slična je situacija i u Velikoj Britaniji, piše The Telegraph, gdje je 2016. godine 600 ljudi ozlijeđeno ili je poginulo zbog neopreznog otvaranja vrata automobila.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *