Putin odlikovao pilota i kopilota aviona Ural Airlinesa

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je titule Heroj Rusije dvojici pilota kompanije Ural Airlines koji su prinudno sletjeli na polje kukuruza u predgrađu Moskve, spasivši živote 223 putnika, javljaju agencije.

Ostali članovi posade odlikovani su Ordenom za hrabrost, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

“Potpisao sam dekret o dodjeli odlikovanja članovima posade aviona koji je prinudno sletio u blizini aerodroma Žukovski“, rekao je Putin otvarajući sastanak sa članovima ruskog Vijeća za sigurnost.

Ruski putnički avion jučer je prinudno sletio u polje nedaleko od aerodroma Žukovski ubrzo po polijetanju iz ruske prijestolnice Moskve pošto su ptice uletjele u motor letjelice, a u incidentu su povrijeđene 23 osobe, uključujući devetoro djece.

Avion sa 234 putnika i članova posade kompanije Ural Airlines poletio je iz Moskve za Simferopolj, na Krimu, kada su ptice uletjele u motor.

Pilota Damira Jusupova i kopilota Georgija Murzina u Rusiji slave kao heroje, pošto su uspjeli spasiti živote 223 ljudi.

Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira koji je spustio Airbus u polje kukuruza, nije tipičan pilot – svojevremeno ga je odbila pilotska škola, završio je prava i tek potom se prekvalificirao.

Georgij Murzin, 23-godišnji kopilot, dobio je licencu za pilota prije samo dvije godine, navode agencije.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *