Objavljujemo imena svih uhapšenih u akciji FUP-a „Orka“

Pronađeni eksploziv, oružje, ometači, policijska uniforma, novac…

U operativno-taktičkoj akciji „Orka“, koju su jutros nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapšeno je 13 osoba, dok je 14. osoba nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj.

Od njih 14, rečeno je, tri osobe se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, a u vršenju krivičnih djela koja im se stavljaju na teret učestvovali su tokom korištenja vanzavodskih pogodnosti.

Potvrđeno je to na pres-konferenciji u Mostaru, na kojoj je o detaljima akcije govorio Nurudin Hafizović, načelnik istražne federalne Službe kriminalističke policije FUP-a, koji je otkrio da je kriminalna grupa obuhvaćena ovom akcijom djelovala u periodu od 2014. do ove godine. Ukupno im se na teret stavlja 29 krivičnih djela organiziranog kriminala, a riječ je o razbojništvima, teškim krađama i neovlaštenom prometu opojnih droga.

– Ova navedena organizirana kriminalna grupa djelovala je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, plina i eksploziva i izvršila više krivičnih djela koja su ovom prilikom dokazana. Predmetom izvršenja krivičnih djela bili su bankomati, benzinske stanice, transportna preduzeća i tržni centri. Stekli su imovinsku korist od milion maraka, a privrednim subjektima i fizičkim osobama nanijeli štetu višemilionskom iznosu – rekao je on.

Kada je riječ o počinjenim krivičnim djelima, to su pljačke bankomata na tržnim centrima „Bingo“, „Robot“ i „Namex“, i to upotrebom plina i eksploziva, benzinske pumpe, tržni centri, brza pošta i druga koja su počinjena najviše na području HNK i ZHK, ali i u Kantonu Sarajevo te Livanjskom kantonu.

Potvrdio je „Avazova“ saznanja o tome da je R. B., odnosno, Rahman Begluk vođa ove kriminalne grupe. Također, potvrdio je da su i članovi porodice Begluk dio ove grupe. Svi oni su, rečeno je, imali različite uloge u izvršenju krivičnih djela, jedni su bili pomagači, drugi saizvršioci, a treći su tretirani kao organizatori.

Kako je ranije navedeno, to su: M. B. (1991.), A. B. (1984.), J. M. (1983.), S. Ć. (1978.), Z. M. (1972.), F. P. (1986.), M. P. (1981.), S. H. (1991.), M. O. (1984.), Z. H. (1990.), R. G. (1980.), N. B. (1992.), dok se Z. G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Na pressu je rečeno da su tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području Federacije BiH i jednu u Istočnom Sarajevu pripadnici FUP-a pronašli veće količine novca koje proističu iz izvršenja ovih krivičnih djela, 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i tehničku aparaturu.

– Specifičnost je da smo pronašli određene ometače alarmnih sistema, oružje, kao i policijsku uniformu koja je korištena pri izvršenju ovih krivičnih djela – kazao je Hafizović.

Dodao je da je ovo je nastavak aktivnosti koje FUP provodi u saradnji s pripadnicima MUP-a KS, HNK, i ZHK i posebno Tužilaštvom HNK.

– Početkom godine kada smo formirali operativno-istražni tim uključili smo sva ministarstva u cilju razmjene operativnih podataka, a što je danas rezultiralo ovom akcijom. Cijenimo da imamo dovoljno dokaza da ova grupa bude na jedan duži period skonjena s terena i onemogućena za izvršenje krivičnih djela i u narednom periodu bude procesuirana i dokazana za 29 krivičnih djela – poručio je Hafizović.

„Dnevni avaz“ ekskluzivno objavljuje imena svih uhapšenih osoba ove organizirane kriminalne skupine.

Riječ je o uhapšenima Rahmanu, Alenu i Melisi Begluku, Jozi Markiću, Skenderu Ćerkiću, Zoranu Mikuliću, Fadilu Pozderu, Mariju Pinjuhu, Samiru Habibiju, Mugdimu Omanoviću, Harisu Zuki, Radislavu Gavriću, Nihadu Bijelaku i Zdenku Galiću, koji se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj.

Rahman Begluk je bio na čelu organizirane kriminalne grupe.

Ovo je najuspješnija akcija FUP-a ove godine, pod rukovodstvom zamjenika FUP-a Ensada Kormana.

Osumnjičene osobe se dovode u vezu s nizom krivičnih djela u posljednjih pet godina, kao što su pljačke bankomata, transport novca, benzinskih pumpi i napadi na tržne centre širom Federacije BiH.

Oni su, prema prvim procjenama i dokumentiranim slučajevima, stekli blizu milion KM, dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *