Odmetnuta četvorka formira zaseban klub

Vijeće ministara BiH nastavlja rad kao manjinska vlada!

Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović formirat će poseban klub u Parlamentu BiH, ovom će se klubu vjerovatno priključiti i Senad Šepić, koji je ranije napustio Klub SDA.

Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović napuštaju Klub Stranke demokratske akcije, potvrdio je danas Sadik Ahmetović, koji je rekao da su odluku donijeli nakon što im je Predsjedništvo SDA izreklo mjeru ukora zato što, protivno stavu stranke, nisu podržali Zakon o akcizama BiH prilikom glasanja u Parlamentu BiH.

Ahmetović je rekao da su Mehmedović i on već iznijeli svoje stvari iz Kluba, a da će to, prema dogovoru, učiniti i Sokolović. Prethodno je iz SDA isključen Senad Šepić, također poslanik u državnom Parlamentu.

Plan četvorice poslanika je da formiraju poseban klub u Parlamentu, rekao je Ahmetović.

“SDA će vjerovatno donijeti svoju odluku kad smo mi u pitanju, mi smo svoju već donijeli. Više će se znati u narednim danima… Mi ćemo formirati vlastiti klub i sve ono što bude od interesa za BiH i građane BiH i sve ono što će značiti bolje za BiH, taj klub će raditi u tim interesima do narednih izbora. Po onome kako je formirana parlamentarna većina i stranke i koje su je formirale u ovom trenutku, takva većina više ne postoji“, kazao je Ahmetović.

Predsjednik Kluba SDA u državnom parlamentu  Amir Fazlić rekao je kako mu je žao što je došlo do ove situacije.

-Organi stranke su analizirali situaciju i izrekli mjeru ukora, ali sam ubijeđen da će se u narednom periodu voditi razgovori i ubijeđen sam da oni nijednim svojim postupkom neće ugroziti nijedan zakon koji je u interesu BiH, rekao je Fazčlić

Prema Pravilniku Zastupničkog doma Parlamenta BiH klub mogu formirati najmanje trojica zastupnika.

– Radi stvaranja uvjeta za učešće u aktivnostima Doma, klubovi zastupnika imaju pravo na službene prostorije, finansijska sredstva, administrativne, tehničke i druge uvjete za rad. Zajednička komisija za administrativne poslove odlučuje o načinu i mogućnostima korištenja prava iz stava (1) ovog člana – stoji u Poslovniku zastupničkog doma Parlementa BiH.

Prema analogiji s drugim klubovima, četveročlani klub koji će formirati Šepić, Mehmedović, Sokolović i Ahmetović, raspolagat če s godišnjim budžetom od oko 75.000 KM, a za taj iznos umanjit će se budžet postojećeg Kluba SDA.

Za sada nema nagovještaja da će doći do rekostrukcije parlamnetarne većine, što pratično znači da će Vijeće ministara BIH do daljnjeg nastaviti rad u postojećem sastavu kao manjiska vlada.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *