Piće koje će vas najbolje hidrirati

“Razlog zbog kojeg nas ova pića duže hidriraju je povezan s načinom na koji naša tijela reagiraju na pića”, rekao je Ronald Maughan, profesor s Medicinskog fakulteta u St. Andrewsu i autor studije.

Jedan od faktora je i količina popijenog pića: što više pijete, piće se brže prazni iz vašeg želuca i apsorbira u krvotok, gdje može razrijediti tjelesnu tekućinu i hidrirati vas.

Drugi faktor koji utječe na to koliko dobro napitak hidrira odnosi se na sastav hranjivih sastojaka pića.

Primjerice, za mlijeko je utvrđeno da više hidratizira od obične vode jer sadrži laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, a svi oni pomažu usporiti pražnjenje tekućine iz želuca i održavati hidrataciju tokom dužeg razdoblja.

Mlijeko sadrži i natrij koji djeluje poput spužve i zadržava se u tijelu pa rezultira s manje stvaranja urina.

“Ovo istraživanje nam govori mnogo onoga što smo već znali. Elektroliti – poput natrija i kalija – doprinose boljoj hidriranosti, dok kalorije u pićima dovode do sporijeg pražnjenja želuca, a time i do sporijeg mokrenja,” rekla je dijetetičarka Melissa Majumdar.

Umjereno sa šećerima

Pića s većom količinom šećera, poput voćnih sokova nisu nužno hidrirajući kao sokovi s nižom količinom šećera. Oni će se zadržati malo duže vremena u želucu i sporije se isprazniti u odnosu na vodu, ali jednom kada ti napici uđu u tanko crijevo njihova visoka koncentracija šećera se razrjeđuje tokom fiziološkog procesa koji se naziva osmoza. Ovaj postupak zapravo “izvlači” vodu iz tijela u tanko crijevo kako bi razrijedio šećere koje ovi napici sadrže. A tehnički je sve što je unutar crijeva izvan vašeg tijela.

Međutim, ako birate između gaziranih sokova i vode, uvijek izaberite vodu.
Uostalom, bubrezi i jetra ovise o količini vode kako bi se riješili toksina u našim tijelima, a voda također igra ključnu ulogu u održavanju elastičnosti kože.

Osim toga, važno je ostati hidriran, jer je to dobar način da sačuvate svoje zglobove i pomaže u sprečavanju infekcija.

“Ako ste žedni, tijelo će vam dati znak da pijete više”, rekla je Maughan.

Kada je riječ o alkoholu, jaka alkoholna pića će vas dehidrirati, dok ona blaža neće. Kada je riječ o kafi, koliko dobro će vas hidrirati ovisi o količini kofeina koju konzumirate. Naprimjer obična kafa s oko 80 miligrama kofeina je prilično hidrira, kao i voda.

Konzumiranje više od 300 mg kofeina ili otprilike 2-4 šoljice kafe moglo bi vas dovesti do gubitka viška tekućine, jer kofein izaziva blagi, kratkotrajni diuretski učinak.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *