Predizborna kampanja polako počinje…

Iako su lokalni izbori tek za godinu dana, predizborna kampanja najvećih stranaka već je uveliko počela. Nedavno je SDA objavila svoju deklaraciju zbog koje se vlast iz Republike Srpske uzjogunila osjetila „ugroženo“ i naravno ponovo je pokrenula priču o tome kako bošnjačka politička elita čini sve da ugrozi opstanak RS-a u svog srpskog naroda BIH, pa i šire. Ovi iz HDZ-a mirno posmatraju sa strane kokaju kokice jer naredni godinu dana će se prikazivati najbolji humoristična serija u regionu, a oni su će svakako ponovo biti pobjednici.

Sad se prisjetimo kako je to izgledalo prije 4 godine kada je na inicijativu SDA Ustavni sud BIH donio presudu kojom se zabranjuje proslava 9-og januara koji se inače slavi kao dan Republike Srpske. U tom periodu su se obje vodeće (SDA i SNSD) stranke godinu dana prepucavale, te ovako te onako, te oni brane ovo, te ovi brane ono, te se organizovao referendum, te i jedni i drugi bogami dobiše lokalne izbore, a kampanja se pokazala kao isplativa, jer su na kotno toga dobili i ove izbore prošle godine. I opet su počeli, znači SDA počinje igru kao najveći zaštitnik svog naroda, SNDS prihvata i nastavlja je na svoj način, a HDZ opet nijemo prihvata jer ih zaboli šta će biti i šta će oni (ne)uraditi jer će svakako dobiti izbore. Samo da se napomene da je referendum koji se poveo oko dana RS-a prihvatila i opozicija i nesvjesno doprinijela pobjedi Dodikove svite, čini mi se da su na prethodnoj grešci nešto naučili i da je neće ponoviti.

Referendum i dan RS-a niko više ne spominje, tačno se i spominjalo do prošlih izbora i još jedno godinu dvije će oko 9-og januara poneko dati izjavu kojom osuđuje ili veliča isti i svi će ga zaboraviti. Tako će biti i sa deklaracijom.

Dodik svako malo odlazi u Beograd da se „posavjetuje“ i traži zaštitu od Vučića, a on i ona njegova u duhu zaštitnika srpskog naroda daju kojekakve izjave nastavljajući igru koja je već odavno započeta. Pa se onda ovaj vrati nazad za Banjaluku i onda on opet najavljuje nekakva otcjepljenja, proglašenja nezavisnosti itd… Pa onda ovi iz FBiH daju svoje izjave, traže zaštite međunarodne zajednice, Turske, ambasadora… I naravno pokrenuli su osjetljivu temu o kojoj će se pričati 2-3 godine i tako skretati pažnju sa svega onoga što je bitno. Niko neće spominjati nezaposlenost, štrajk ljekara i kako nanu od 100 godina niko nije htio da primi, što je Vranduk još nije završen i što će se sa Crnajom napraviti isti problem. Na ovaj način će širokim narodnim masama zamazati oči i ponovo ih ubijediti da su bez njih nestati jer ovi drugi će ih uništiti ako prvi ne pobijede. Po seoskim kafanama i birtijama će se raspredati šta će biti ako se deklaracija usvoji i stupi na snagu ili ako se to ne desi i šta bi bilo da nije donesena i eto nama opet nove 4 godine agonije.

Uglavnom sve u svemu nova predizborna kampanja je počela. Počelo je novo sistematsko ispiranje mozga, punjenje istog svakojakim kobajagi činjenicama, a čiji cilj je zamajavanje širokih masa i sklanjanje pažnje sa stvarnih problema. Posmatrajući tako preizborna kampanja kao da nikada i ne prestaje, jer je se manje više jedna te ista tematika konstantno, bez obzira kada su izbori. Nekada mislim da je sve to sistematski stvoreno i da velike glave zajedno dogovaraju strategije kojima će nas držati će nas držati u zabludama i neznanju, a našu pažnju skretati sa bitnih na nebitne stvati. Ja drugog objašnjenja nemam.

Ne krivim njih, jer su oni stvorili sistem koji dobro funkcioniše i iskoristili priliku koja im se stvorila, kao i svi ostali oportunisti. Međutim, ovdje je krivica onih koji ih prate i odobravaju, a to smo mi. Mi koji ih slijepo slijedimo i odobravamo već godinama i i učestvujemo u izgradnji sistema koji samo njima odgovara.

Uglavnom, kako god i šta god da se dešava i šta god da nam rade. Očekuje nas jedna teška i mučna godina, puna beskrupulozne političke kampanje, očekuju nas bombastični novinski naslovi i ratovi preko medija, kao i stvaranje vještačkih tenzija. Ko se u međuvremenu ne odseli u Njemačku svega toga će se nagledati, a oni koji odu želim im svu sreću svijeta i najiskrenije im zavidim što neće biti dio ovog cirkusa koji iza njih ostaje.« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *