Nevinog ga osudili, a sada je za 27 godina u ćeliji dobio milione

Muškarac iz Masaćutesa dobit će 27 milijuna dolara u parnici zbog nepravomoćne osude za ubojstvo, nakon što je proveo dugih 27 godina u zatvoru.

Mark Šand (Schand) (55) iz Hartforda prije 27 godine je osuđen za ubojstvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodijelili 27 milijuna dolara – milijun za svaku godinu provedenu iza rešetaka.

Na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja osuđen je još 1986. godine, i to za ubojstvo Viktorije Sejmour 1986.

Viktoria, majka troje djece, ubijena je zalutalim metkom nakon okršaja dilera 2. rujna 1986. godine u Springfieldu. Policija je Šanda tada identificirala kao mladića iz susjedstva koji je stalno bio u nekim problemima sa zakonom, a dileri su ga optužili da je upravo on pucao. Jedan od dilera povukao je svoje svjedočenje 1989. godine.

Istražitelji jedne američke neprofitne organizacije koji se inače bave slučajevima ljudi za koje se vjeruje da su pogrešno osuđeni za zločine – pokrenuli su njegov slučaj 2010. godine.

Otkrili su nove svjedoke, lažne iskaze starih svjedoka i nedolične radnje službenika, danas umirovljenih policajaca koji su tada bili dežurni u Springfieldu.

Njihovi nalazi doveli su do toga da savezni sudac odobri novo suđenje Šandu u ožujku 2013. godine, a sudac Đefer Kinder naredio je Šandovo puštanje iz zatvora.

U zamjenu za to što mu je zatvor ‘ukrao’ skoro tri desetljeća života, država je pristala platiti Šandu. Dužnosnici se nikada nisu morali ispričati jer su pogriješili.

Danas Šand posjeduje i vodi tri smoothie tvrtke u Konekturu koje je otvorio 2018.godine, nakon puštanja iz zatvora.

Jedna od njegovih odvjetnica Heter Mekdevit kazala je da je krajnji rezultat manje bitan od novca. Više su željeli oprati ljagu s njegova imena.

Šandova supruga Mia planira dobro iskoristiti novostečeno bogatstvo.

– Tražimo novi dom i napokon malo mira u našem životu – izjavila je Mia.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *