Ovako izgleda kad brat bratu u inat sazida zgradu (Video)

Sve je češći primjer da se zgrade zidaju na skoro svakom slobodnom mjestu koje daje mogućnost da se na tom prostoru nešto zida.

Zbog toga zgrade nisu propisnog izgleda, pa je sve češći slučaj da pojedine više ne liče na one standardne. Tako imamo zgrade koje su visoke i uske, pa izazivaju podsmjeh kad se pogledaju.

Jedna od takvih zgrada nalazi se u Bejrutu i postala je atrakcija za turiste, ali i za lokalno stanovništvo. Ovo je vjerovatno jedna od najužih zgrada, koja je u svom najužem dielu široka samo 60 centimetara, a u najširem 4 metra.

Ovu zgradu stanovnici Bejruta popularno zovu Al Ba’sa, što u prevodu znači inat. Ime nosi simoboličan naziv i to zbog priče o svađi dvojice braće.

Prema priči mještana, zgrada je sazidana pedesetih godina prošlog vijeka, kad braća nisu mogla da se dogovore oko podjele naslijeđene zemlje, pa je jednom bratu pripalo više zemlje. Brat koji je naslijedio manji dio zemlje odlučio je da u inat bratu sagradi zgradu i zakloni mu pogled na more, što je umanjilo vrijednost njegove imovine.

Tako je nastala jedna od najužih zgrada u Bejrutu koja je postala atrakcija glavnog grada Libana.

Dugo je zgrada koja ima samo dva stana na svakom spratu služila kao bordel, a kasnije je postala sklonište za izbjeglice i porodice koje bježe od rata.

Danas je zgrada naseljena i služi kao podsjetnik na svađu braće.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *