Najteže pitanje na vozačkom ispitu na kojem padaju i najbolji

Da li znak stop ima “jaču zabranu” u odnosu na obrnuti trougao – pitanje je zbog kog mnogi padaju na teorijskom dijelu vozačkog ispita. Još je veći problem to što zbog te iste “nedoumice” na raskrsnici mnogi sa vozačkom dozvolom izazivaju teške nesreće sa poginulima i povrijeđenima.

Ovo pitanje na teorijskom dijelu vozačkog ispita izazvalo je polemiku i na društvenoj mreži Twitter. Jedan od tviteraša postavio je sliku raskrnice na kojoj iz tri pravca dolazi tri vozila od kojih jedno ima znak stop, a jedno “obrnuti trougao”. Od budućih vozača se očekuje da tačno odgovore vozač kojeg vozila ima pravo prvenstva i kojim redoslijedom.

“Ovo je najteže pitanje na vozačkom ispitu: Na ovom padaju i najbolji”, napisao je jedan tviteraš.

 

Ilustracija - undefined

 

Najbrži, bolje reći najbrzopletiji je bio korisnik Twittera pod imenom “Dramadjo”, pošto je dao pogrešan odgovor.

“Pobogu, pa gledajte znake na raskrsnici! Plavom je ‘STOP’ – on ide zadnji! Žutom je ‘ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva’ – mora da propusti crvenog! Crveni je u ulici sa pravom prvenstva – ide prvi. Tačka”, samouvjereno je napisao.

Dilemu je razriješio Damir Okanović upozoravajućom porukom.

“Među vozačima postoji jedan potpuno neosnovan i veoma opasan stav o međusobnom odnosu znaka ‘stop’ i ‘obrnuti trougao’. Ne postoji pravilo da ‘stop’ ima ‘jaču zabranu’ u odnosu na ‘obrnuti trougao’ pa zato vozači što imaju ‘stop’ prolaze poslednji. To je ozbiljna i opasna zabluda”, podvukao je Okanović na Twitteru.

 

Dakle, tačan odgovor je sljedeći: na priloženoj raskrsnici pravo prvenstva ima, najprije, crveni automobil, pa plavi koji ide pravo, a tek onda žuto vozilo koje skreće lijevo.« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *