Ispovijest dvojice bivših reprezentativaca

Odriču se svih koji nešto znače

Bolić je otvorio dušu. Govorio je kako su mešetari oko reprezentacije otjerali Hasana Salihamidžića. Zašto su u NSBiH podobni, a ne sposobni. Do kada će se kadrovi na ključne pozicije birati po nacionalnom “ključu”…

Kada sam došao sa Kodrom nismo željeli raditi na njihov način, šta se desilo? Pa zadržali smo se mjesec dana.

Iako je Bolić od prvog dana u reprezentaciji, vjerovali ili ne, Savez mu nikad nije priredio dostojan oproštaj. Ni Boliću, ni Salihamidžiću Papcu, ni Baljiću…

Na utakmice reprezentacije odavno ne dolazi. Prekipilo mu je kada je s Hakanom Šukrom dobio mjesto ” u loži” u pretposljednjem mjestu, gdje je virio kroz ogradu, dok su iznad njega u svečanom dijelu lože sjedili sponzoruše i razni polusvijet iz kriminalnog miljea.

Bolić je prije desetak i više godina prvi progovorio o torbama punim para na “čuvenim turnejama” po Aziji u vrijeme kada su u Savezu bili Ahmed Pašalić,Munib Ušanović, Iljo Dominković i drugi

Bolić je svih ovih godina pristajao biti meta, govorio jasno i glasno, upozoravao. Ne iz ličnih interesa, jer je u svakom pogledu realiziran, već zbog budućnosti reprezentacije, sporta i nogometa u BiH.

“Mislim da ne možemo svaljivat razloge samo na selektora ili igrače. Ima tu mnogo faktora. Ciklus nije izgubljen, realno govoreći još smo u igri jer ima taj baraž. Ona utakmica sa Finskom nam daje nadu da se nešto napravi. Treba uvidjeti greške, gdje se griješilo”, govori Elvir Boljić za Sportske.ba o neuspjehu u kvalifikacijama za EP.

Ipak, priznaje, za plasman na Euro mora se dosta toga popraviti.

“U baražu probat napravit neko iznenađenje. Bit će teško ako se nastavi sa ovom igrom. Možda nas posluži neka sreća, poklope se neke stvari, pa se dogodi rezultat. Teško je iz vana govoriti o tome. Treba napraviti dobru analizu i vidjeti gdje su ti problemi”, smatra legendarni napadač.

Mnogih igrača Savez se olakao odrekao, smatra naš sagovornik.

“Sam odnos prema igračima je meni čudan. Očito da se odriču svih ljudi koji nešto znače. Pitanje je to samog Saveza i tu šta se dešava. Mi taj luksuz nemamo. Žalosno je da to funkcioniše na ključu. Jako mi je teško da sve ovo gledam, nema da se poslože stvari po stručnosti. Gleda se podobnost, ko klima glavom i šuti”.

Konkretno, na pitanje o preranom odlasku Vedada Ibiševića i Senada Lulića, koji još uvijek igraju na najvećem klupskom nivou, odgovara:

“Zašto ne vratiti Lulića i Ibiševića? To rade i veće reprezentacije. Nismo mi Španija ili Brazil pa da imamo stotinu igrača. Problem je što se kod nas stvari ne postavljaju na pravi način. Pogledaj samo oproštaja naših igrača od reprezentacije, to je smiješno. Ko se oprostio na pravi način? Ja ga čak nisam ni imao. Jedva čekaju da odeš. Tako će sutra biti sa Džekom i ovim. Glavnu riječ vodi politika, traži se neko podoban. Zato jesmo gdje jesmo”.

Klima oko reprezentacije i Saveza podsjeća na period kada su Bolić i Kodro stigli u “A” reprezentaciju, ali se na tom mjestu nisu dugo zadržali.

“Podsjeća na taj period. Kada se neke stvari događaju. Tada je Ćiro zamazao oči. Te stvari koje su se radile i rade se, onda se to zaboravi. Ušanović je tada možda bio i najmanji krivac”, govori on.

Elvir Bolić ne isključuje mogućnost da se uključi u rad NS BiH, ali u ovom trenutku u ovakvom ambijentu i sa ovim ljudima ne bi da sarađuje…

“Nema načina da radim sa ljudima koji su sada u Savezu. Ako dođem, to će biti sa pravom ekipom sportista. Sada da mi nešto daju, ja ne bih pristao. Šta bih ja mogao promijeniti? Kada sam došao sa Kodrom nismo željeli raditi na njihov način, šta se desilo? Pa zadržali smo se mjesec dana. Kako ja sa tim ljudima da pravim neku priču. Bavim se privatnim poslom, ja sam gazda i radim kako hoću. Kada napravim grešku, ja sam kriv. Što ću ja u tom sistemu kad ništa ne mogu promijeniti. Kada bih dolazio, dolazio bih s ljudima gdje će svako imati neku funkciju i znati šta radi. Ovdje zadovoljaš neke hrvatske, neke srpske interese . Nema od toga ništa. Treba naći prave ljude. Ima ih kvalitetnih na svim stranama.I Srba i Hrvata.”

I Hasan Salihamidžić, direktor sporta u Bayernu, na svojoj je koži osjetio nepravdu reprezentacije…

“Kome je napravljen pravi oproštaj. Jedva se čaklo da se ode. Da ne pričaš o nekim stvarima, da ih ne napadaš. Ako kažeš bilo šta što njima ne odgovara, onda te nema ni na mapi. To je tako. Meni to ne smeta lično, jer mi ništa i ne znači, ali smeta mi jer vidim da reprezentacija ide u haos i naš fudbal općenito prema dnu. Imam dijete, želim da navija i gleda Bosnu. Sa te strane mi smeta. Smeta mi zbog djece koja odrastaju, što su navijači razočarani”, zaključio je Elvir Bolić.

Ne voli lažove

Nogometna reprezentacija BiH u nezapamćenoj je krizi nakon jednih od najlošijih kvalifikacija u istoriji. Izabranici Roberta Prosinečkog završili su kvalifikacije iza Italije, Finske i Grčke s pet poraza u 10 utakmica, te im je doigravanje Lige nacija jedina nada za plasman na Euro.

Mnogi reprezentativci BiH požalili su se na odnos Prosinečkog prema njima, a posljednji u nizu je Haris Medunjanin. Veznjak Philadelphije oprostio se od reprezentacije u martu prošle godine, samo dva mjeseca nakon dolaska Prosinečkog na klupu. Sada je otkrio razlog zašto je odlučio završiti reprezentativnu karijeru.

“Ćiro je bio jedan pošten trener. Imao je svoj film, uvijek bio iskren i otvoren. Znao je saslušati igrača, ali je uvijek njegova bila posljednja i nikad nije slagao igrača. Prosinečki? Ne volim kada se lažemo. Nisam ja dijete. Prošao sam puno toga i znam kad neko govori istinu. Meni je Prosinečki rekao da neću igrati jednu utakmicu, a da ću igrati sljedeću protiv Senegala. Onda je došao Senegal i… Ne volim laž. Nakon toga sam shvatio o čemu je riječ i sam se povukao”, rekao je 34-godišnji Medunjanin i dodao kako mu je nevjerovatno da se u reprezentaciju ne pozivaju igrači poput Senada Lulića, Vedada Ibiševića i Asmira Begovića.

Svi spomenuti igrači koje je Prosinečki rastjerao, javnost to treba da zna rastjerani su uz aminovanje čelnika NSBiH, prije svih Elvedina Begića. Samo iz jednog razloga, jer nisu odgovarali Savezu, a ne selektoru. Nisu željeli biti dio klana i klanova u reprezentaciji, i ono što je Begića i kompaniju najviše “žuljalo”, imali su svoj stav i držali do svoje riječi. Bili su vrhunski profesionalci! Svi oni i danas igraju na vrhunskom nivou, u Seriji A, Bundesligi, Ligi Evrope… a u isto vrijeme Begić i njegov selektor reprezentaciju popunjavaju iz drugoligaških takmičenja.

Još se ne zna hoće li Prosinečki ostati selektor. Bivši hrvatski reprezentativac je rekao da će u petak razgovarati s predsjednikom NSBiH Elvedinom Begićem o svom statusu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *