Sedam pogrešnih savjeta za čišćenje

Često na internetu čitamo savjete o čišćenju kuće i “eksperimentima” koji ništa ne koštaju, a čine čuda. E, pa, je li uvijek tako? Portal The Spruce objavio je listu sedam savjeta koji nas dovode u zabludu. Nekad je deterdžent zaista prava stvar!

Spužvice se stavljaju u mikrovalnu da bi se dezinficirale, ali novo istraživanje je pokazalo da i nakon toga sadrže oko 40 posto bakterija.

Savjet o vrućoj vodi je, također, diskutabilan… Čitajte u nastavku koju su mitovi srušeni.

1. U mikrovalnoj pećnici dezinficirajte spužve

I ako se spale, i dalje sadrže oko 40 posto bakterija - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Poput mnogih savjeta na internetu, i ovaj se djelimično temelji na nauci jer je svima poznato da visoke temperature mogu ubiti neke bakterije.

Međutim, vrijeme potrebno da mikrovalna pećnica postigne željenu temperaturu da bi ubila sve bakterije u spužvi je toliko da je možete samo spaliti. Nova istraživanja pokazuju da spužve koje su prošle kroz najvišu moguću temperaturu koju mogu, a da se ne zapale, i dalje sadrže oko 40 posto bakterija, od kojih neke mogu biti opasne po život.

2. Lak za kosu uklanja mrlje od tinte

Vremena su se promijenila, današnji lakovi za kosu sadrže puno manje alkohola - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovo je stari, ali dobar trik koji je nekada djelovao, kad je lak za kosu imao gotovo 100 posto alkohola.

Ali vremena su se promijenila, a današnji lakovi za kosu sadrže puno manje alkohola i više sredstava za čišćenje, ulja i emolijenata. Zato za tintu spremite lak za kosu i koristite izopropilni alkohol.

3. U WC školjku stavite “čarobni” gel

Gelovi u WC školjki ne čine ništa kako bi je očistili - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

To su gelovi koji se zalijepe uz unutrašnji rub školjke, vjerovatno jako dobri za uklanjanje ostatka sapuna s kade ili brisanje bojica sa zidovima. Ali u vašoj WC školjki ne čine ništa kako bi je očistili, a uz to se ni ne otapaju i ne sadrže komponente koje ubijaju bakterije ili koje bi uklonile prljavštinu.

4. Kuhinjsku površinu premažite voskom

Držite se proizvoda koji sigurno razgrađuju masnoće - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Mast i prskanje hranom je teško ukloniti s kuhinjskih ploča pa se držite proizvoda koji sigurno razgrađuju masnoće.

Iako na nekim mjestima vosak može olakšati brisanje, on može izazvati i požar, pa pripazite.

5. Bakterije ubija vruća voda

Topla voda može ubiti neke bakterije, ali mora biti kipuća - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Topla voda može ubiti neke bakterije, ali mora biti kipuća, znači oko 100 Celzijevih stepeni. Budući da većina bojlera ne grije do te temperature, topla voda sama neće ubiti bakterije. Nakon što gripa prođe kroz vaš dom ili pripremite sirovo meso u kuhinji, dezinficirajte dom standardnim sredstvima za čišćenje.

6. Koka-kola za čišćenje WC školjke

Litar sode neće učiniti ništa za ubijanje bakterija  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Možete li očistiti toalet koka-kolom (ili bilo kojim gaziranim sokom?) Da. Trebate li? Ne. Većina gaziranih sokova sadrži malu količinu limunske i fosforne kiseline koje su učinkovite u polaganom uklanjanju hrđe i nekih mrlja.

Međutim, litar sode neće učiniti ništa za ubijanje bakterija i ostavlja ljepljivi sloj koji bi mogao postati novi dom bakterijama u školjci. Držite se dezinfekcijskih sredstava za čišćenje WC-a. Bolji su i jeftiniji.

7. Dodajte više deterdženta za čišći veš

Dodavanje deterdženta i sredstava za čišćenje samo otežava ispiranje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodavanje deterdženta i sredstava za čišćenje samo otežava ispiranje i uklanjanje ljepljivih ostataka s veša, a ako takvi ostaci ostanu u tkanini ili na površini tepiha ili kuhinjskog poda, postaju pravi magneti za skupljanje prljavštine.

Umjesto dodavanja, odaberite najkvalitetnije sredstvo za pranje rublja, pročitajte upute i pravilno ga dozirajte.(Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *