Robert Prosinečki više nije selektor BiH

Robert Prosinečki više nije selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon očajnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Izvršni odbor je odlučio da smijeni Prosinečkog sa mjesta selektora, a to je u razgovoru za Faktor potvrdio potpredsjednik FSBiH Milorad Sofrenić.

“Sa Robertom Prosinečkom smo sporazumno raskinuli saradnju. Sinoć smo imali sastanak, a danas smo se telefonski čuli sa ostalim članovima Izvršnog odbora i donijeli konačnu odluku”, rekao je Milorad Sofrenić.

Prosinečki je na klupi bh. tima proveo dvije godine. Za to vrijeme 22 puta je vodio Zmajeve sa kojima je ostvario učinak od devet pobjeda, šest neriješenih rezultata i sedam poraza.

Međutim, igra koju su njegovi izabranici pružali u kvalifikacijama za Euro je bila potpuno razočaravajuća i to ga je na kraju koštalo otkaza.

“S Prosinečkim je dogovoren sporazumni raskid ugovora i on zvanično više nije selektor fudbalske ‘A’ reprezentacije Bosne i Hercegovine”, istakao je Džemidžić, a na pitanje kada će se znati ko bi ga mogao naslijediti na klupi u utakmicama baraža za EURO 2020, koje će BiH igrati u martu, odgovorio je:

“Veoma brzo. Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH trebao bi imati sjednicu već sredinom naredne sedmice”.

Prosinečki je selektor BiH postao 4. januara 2018. godine. U 22 utakmice ostvario je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza. U UEFA Ligi nacija Diviziji “B” pobijedio je s BiH te osigurao baraž za EURO 2020.

Ko su kandidati za mjesto selektora

Kandidati za tu poziciju su Dušan Bajević, Safet Sušić, Miroslav Ćiro Blažević, Meho Kodro, Amar Osim, Husref Musemić, Milovan Rajevac…

Nije tajna da čelnici NSBiH već duže vrijeme na mjestu selektora žele vidjeti Bajevića. Od odlaska Safeta Sušića s kormila našeg državnog tima, „Princu s Neretve“, koji uskoro puni 71 godinu, u nekoliko navrata je bila ponuđena ta mogućnost, i kao „šok-terapija“ i kao dugotrajan angažman, ali je on nije želio prihvatiti.

S obzirom na to da Sušić još ne razmišlja o povratku na čelo naše reprezentacije, u ovom trenutku je navodno najrealnija opcija da „Zmajeve“ zajedno preuzmu Ćiro Blažević i Kodro. Ipak, veliki motivator – što je u ovom trenutku vrlo bitno, Ćiro će uskoro proslaviti 85. rođendan, a Kodro je u najboljim trenerskim godinama.

Također, tu su i dva ozbiljna, dokazana kandidata iz naše lige – Amar Osim i Husref Musemić, a ne treba zaboraviti ni Milovana Rajevca, koji je tokom minule „selektorske križaljke“ bio kandidat Fudbalskog saveza Republike Srpske. Rajevac je trenutno bez angažmana.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *