Otkriveni dokumenti o posljednjim danima Titovog života

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi nekadašnje SFRJ.

Prema pisanju ljubljanskih medija, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je posljednji put korištena kao sklonište u vrijeme zračne opasnosti za vrijeme sukoba sa JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim liječenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

Većina papira otkriva šta je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, a koji govore da je za mjesec dana pojedeno 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram bejbi beefa, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršute i 90 kilograma konzervisane šunke.

U istom jednomjesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu, naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni.

Osim računa koji ukazuju na to kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara.

Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od 2.100.000 dinara, a liječio ga je konzilij ljekara od kojih su tri bila iz Slovenije te po jedan iz SAD i Rusije.

Tito je u UKC-u Ljubljana proveo posljednja četiri mjeseca svog života, a iako je poznato da nije baš slušao ljekare i da se nije želio odreći omiljene hrane i pića, Tito je posljednjih 68 dana bio u vještačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koji su, prema pronađenim računima, plaćeni u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *