Najčudnija mjesta na kojima su izgrađene kuće

U svojoj knjizi “Edgy Architecture: Living in the Most Impossible Places” otkrila je najčudnija mjesta na kojima su ljudi izgradili kuće koje nude izvanredno iskustvo i vlasnicima i prolaznicima.

Nova Scotia, Kanada

Foto: Greg RichardsonFoto: Greg Richardson

Ova kuća koja se nalazi na atlantskoj obali u Novoj Škotskoj, s visine brda izgleda normalno, ali s obale možete vidjeti da se zapravo nalazi na litici za koju arhitekti kažu da pojačava iskustvo vrtoglavice i osjećaj lebdenja u moru.

Niseko, Hokkaido, Japan

Foto: Florian BuschFoto: Florian Busch

Arhitekti koji stoje iza ove izuzetne kuće na drugom najvećem japanskom ostrvu Hokkaidou stvorili su strukturu u obliku slova L kako bi povezali kuću s brdom. Dvije kocke stoje jedna iznad druge, što daje dinamičan dojam da bi cijela struktura mogla kliznuti niz padinu. Ulaz u kuću i privatni prostori nalaze se u donjoj kocki, dok stepenice vode do dnevnog boravka i kuhinje. Čvrsta konstrukcija izrađena je od armiranog betona.

Calpe, Alicante, Španija

Foto: Diego OpazoFoto: Diego Opazo

Kuća na litici, u regiji Alicante u Španiji izgrađena je na vrlo strmoj padini. Ova neobična i vrlo teška parcela nadahnula je maštoviti, trodimenzionalni oblik koji svojom okolinom poziva na zapanjujući vizuelni dijalog. Smještena je u stijenama. Potpuno ostakljena fronta pruža fantastičan pogled na vodu, a bazen i prostrana terasa daju dojam kao da produžavaju kuću u more.

Xiuning, Kina

Foto: Chen HaoFoto: Chen Hao

Ovo nije kuća sagrađena na drvetu, već je 11 metara visoka i smještema u šumi. Centralne spiralne stepenice vode u minimalističke prostorije s prozorima koji služe kao okviri za upečatljiv pogled. Dnevni prostor i spavaće sobe namjerno su mali, jer su arhitekti željeli stvoriti mjesta za osmatranje, a ne veliku porodičnu kuću.

Luz, Algarve, Portugal

Foto: Fernando GuerraFoto: Fernando Guerra

Villa Escarpa je bijeli geometrijski gigant koji se nalazi iznad sela Praia da Luz. Zbog strogih pravila koja se tiču ​​gradnje na ovoj obali, građevina nije mogla premašiti trag koji je zauzela prethodna kuća. Ali arhitekt Mario Martins pronašao je spektakularan način da najbolje iskoristi relativno malu parcelu. Ideja je bila stvoriti učinak kuće koja lebdi iznad pejzaža. Nju karakterizira krovna terasa, a konstrukcija nije samo atraktivna, već je i trajna, s obzirom na prevladavajuće vjetrove u tom području.

Eastern Townships Quebec, Kanada

Foto: Adrien WilliamsFoto: Adrien Williams

Gigantski prozori ove kuće smještene na vrhu planine u Quebecu u Kanadi pružaju panoramski pogled na okolno šumsko područje. Dizajn kuće djelomično je diktiran uključivanjem krovnih prozora koji se naginju prema dole, ograničavajući količinu sunčeve svjetlosti tokom ljetnih mjeseci. Obložena je spaljenim drvetom kako bi se još više uklopila u okolinu.

Salobreña, Granada, Španija

Foto: Jesus GranadaFoto: Jesus Granada

Ova kuća nije samo zakopana u brdu, već je skrivena pod maštovitim krovom. Njen krivudavi oblik i tekstura podsjećaju na kožu zmaja ili morske talase. Kuća je postavljena na dva sprata, od kojih je jedan posvećen dnevnom boravku, a drugi intimnijim prostorijama.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *