Prijateljski prekidi su normalna stvar, evo kako završiti toksičan odnos

Smišljate li izgovore kada se trebate vidjeti s njima? Da li se nadate da će otkazati dogovoreni izlazak? Ako vas pred druženje obuzima nervoza, to vjerovatno znači da je vrijeme da razmislite u kakvom se to odnosu nalazite.

Sve i ako morate prekinuti odnos s prijateljem, terapeut i autor Sam Owen savjetuje da to učinite s poštovanjem i iskrenošću, te da se trudite da ne povrijedite drugu stranu. Minimalno koristite grube riječi i maksimalno promislite kako ćete mu objasniti zašto želite staviti tačku na vaše druženje.

“Potrudite se da im dobro objasnite zašto zaključujete vaš odnos, tako da bi oni mogli shvatiti šta trebaju promijeniti i šta ne smiju ponavljati u budućnosti kako bi izgradili bolje odnose s drugim ljudima”, objašnjava Owen.

Bez obzira na to koliko je vaš odnos možda bio toksičan ili loš, vaš prijatelj zaslužuje da se od njega oprostite na lijep način, naglašava Owen.

“Fokusirajte se na to da im objasnite kako energija vašeg odnosa nije onakva kakva je nekad bila. Saslušajte šta ima za reći, pokušajte uvidjeti da li postoji način da se prijateljstvo očuva ili popravi. Svako prijateljstvo nekada naiđe na težak period, prave prijatelje od lažnih odvaja činjenica da se znaju držati skupa kroz lošije dane. Međutim, ako ste svjesni da vam ovaj odnos više šteti nego što vam doprinosi, raziđite se”, kaže.

Kada moraju prekinuti odnos s prijateljem, mnogi nailaze na problem u vidu ostatka društva. Šta ako prekine odnos, a ostatak društva mora odabrati strane? Ključna stvar je da i ostalim prijateljima objasnite zašto prekidate ovaj odnos, objašnjava Owen. I pripremite se na činjenicu da ćete morati viđati vašeg sada već bivšeg prijatelja na okupljanjima, jer jedino tako možete nastaviti dalje, a da vaš prekid ne utječe na cijelo društvo.

Naposljetku, vaš prijatelj ne mora biti loš prema vama da biste vi prekinuli odnos s njim. Nekad odnosi prestanu biti ono što su bili, izgube smisao i tada je vrijeme da svoje vrijeme i energiju počnete trošiti na traženje kvalitetnijih prijateljstava.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *