Šta rade zastupnici na sjednici Parlamenta

Jedni jedu čokoladu, drugi slikaju kolege, a mnogi ubijaju dosadu na mobitelu

Zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta jučer i danas održali su dvije sjednice. Jednu vanrednu jučer, koja je trajala nekoliko sati. Jučer su započeli i redovnu sjednicu, koja je završena danas. Bilo je riječi o najvažnijem finansijskom dokumentu Federacije za 2020. godinu – budžetu.

Budući da se sjednice Federalnog parlamenta ne prenose uživo, građani nemaju mogućnost vidjeti kakva atmosfera vlada u Parlamentu kada zastupnici usvajaju životno važne odluke za sve građane.

Atmosfera je, u suštini, zanimljiva. Ne može biti dosadno, a posebno u trenucima pred početak zasjedanja, u pauzama, a vrlo često i u toku sjednica. Česta su dobacivanja, optužbe, a, doduše, bude tu i simpatičnih situacija.

Jedna od njih desila se jučer, kada je predsjedavajući Mirsad Zaimović pokušao izgovoriti na njemačkom jeziku “Kreditanstalt fur Wiederaufbau Frankfurt”. Nikako mu nije išlo pa je kroz smijeh priznao da “ne zna njemački”. U drugom čitanju, nakon 10 ili 20 minuta, i dalje netačno, ali malo bolje, pročitao je riječi i nasmijao sve kolege i goste, uz opasku da se ”njemački lako uči”.

U pauzama se i zasladi. Tako je neko od kolega donio čokoladu, mnogi se su počastili.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić nije imao nimalo laku ulogu. Bio je fotograf. Najviše je slikao kolege iz Naše stranke. Mašić je čak u jednom trenutku pitao i koliko će mu platiti za uslugu.

Vrlo zanimljivo je to da većina zastupnika, kada im je dosadno ili kada neko govori nezanimljivo – vrijeme ”ubija” na mobitelu.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *