Ništa od vakcine protiv HIV-a, naučnici odustali

Naučnici su prekinuli rad na eksperimentalnoj vakcini protiv HIV-a jer se pokazalo da ne funkcioniše.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo je ispitivanje jer vakcina nije ispunila očekivanja.

Obustavljeno je istraživanje na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici budući da je utvrđeno da vakcina ne sprečava zarazu HIV-om, koji uzrokuje sidu, prenosi BBC.

Stručnjaci su izrazili duboko razočaranje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti.

Propala vakcina bila je nova verzija “prvog kandidata” za univerzalni lijek protiv HIV-a i ona je na početku pokazivala da pruža određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju sprovedenom u Tajlandu.

Postoji više različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem tipu u Južnoafričkoj Republici, koja ima jednu od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

U tu vakcinu su polagane velike nade, navode i brojni naučni portali. U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo (lažni lijek) ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om, u praćenom periodu, zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu, te 123 među onima koje su primile placebo.

To je bio znak da od vakcine nema ništa.

Naučnici nastavljaju rad na drugim pristupima stvaranju efikasne vakcine protiv HIV-a, prenose mediji.

Zasad, primjenjuje se profilaktički lijek koji sprečava zarazu ako se uzima prije izlaganja virusu, ali, za razliku od vakcine, mora se uzimati redovno, a možda čak i svakodnevno.

Dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lijekova produžila su životni vijek zaraženih.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *