Prvi partizanski film snimljen nakon raspada SFRJ premijerno prikazan u Mostaru

Slovenski partizanski igrani film “Proboj” reditelja Dejana Baboseka koji je ujedno i prvi partizanski film koji je snimljen u zadnje tri decenije na području zemalja bivše Jugoslavije, premijerno je sinoć predstavljen u Mostaru.

Projekcija filma u Pozorištu Lutaka u Mostaru među posjetiteljima izazvala brojne emocije, ako i razgovor koji je upriličen s autorima filma i učesnicom tog slavnog događaja iz 1945. Valerijom Skrinjar Tvrz. Ona je posjetiteljima s ponosom pričala neke detalje iz historijskih događaja u kojima je sudjelovala. Posebno je emotivno govorila o trenutcima kad je Njemačka kapitulirala i kad su partizani slavili slobodu za koju su se izborili.

”Dragocjenost ovoga filma je to što govori istinu i prikazuje istinu, koju današnje vrijeme hoće malo da sakrije”, kazala je Skrinjar Tvrz nakon emotivnih priča o događajima iz filma.

Upravo to je bilo ono što je autora i motiviralo da radi ovaj film koji je kako ističe prvi film poslije 30 godina s partizanskom tematikom koji se na prostoru bivše Jugoslavije urađen.

“Film smo uradili sa 60.000 eura u 12 dana snimanja. Bilo je mnogo volonterstva i vrlo niskih honorara, a kad bi računali da svi budu normalno plaćeni, ovaj film bi za normalan slovenački budžet iznosio oko milion eura. Ali svi smo uskočili i počeli da plivamo i uradili film na ovaj način. Sredstva smo sabrali od donacija, Saveza boraca, fizičkih osoba i od sponzora, a od države ništa”, kazao je Dejan Babosek za Klix.ba.

No kako objašnjava od države nisu ni tržili sredstva znajući da je procedura s konkursima duga.

”Na projektu smo počeki raditi u septembru 2018. godine, a konkursi su bili tek u aprilu, što znači da bi cijela zima prošla dok mi čekamo rezultate konkursa za koji nismo sigurni da ćemo proći. Zbog toga smo krenuli alternativnim putem i uradili film s kojima se ponosimo”, kaže Babosek.

Ističe da bi želio raditi još partizanskih filmova u koprodukciji sa zemljama iz bivše Jugoslavije, jer smatra da je to jako važno dok su akteri tih priča još živi.

”Bilo bi super da i drugi filmski autori rade ovakve priče. Ako gledamo svjetsku kinematografiju vidimo svake godine dolaze neki filmovi o Holokaustu, ili drame ili američki ratni filmovi… Ta produkcija filmova istinite historijske priče svuda se produciraju, samo na ovom području to je postao neki tabu i kao da se srame da rade takve priče”, ističe Babosek.

Filmski autori bi po njegovom mišljenju trebali da pređu neke barijere i raditi na tome da se ovakve priče nikad ne zaborave.

”Mi smo sad u vremenima da to trebamo raditi, pošto se mijenjaju generacije i prošlo je toliko vremena da kroz 10 do 20 godina neće više biti živih svjedoka”, upozorio je slovenski reditelj.

Ističe da je imao iznimnu priliku da se upozna s Valerijom Skrinjar Tvrz i ostalim borcima koji su mu mogli ispričaju ove priče, što je, kako ističe pravo bogatstvo, a to će se kako naglašava vidjeti i u dokumentarnom filmu.

”Treba raditi na tome da se očuvaju ove priče, kao što rade u Sjevernoj Americi gdje snimaju priče svih boraca koji su se borili u Drugom svjetskom ratu tako da ih historija nikad ne zaboravi”, poručio je redatelj koji se nakon 30 godina prvi usudio na prostorima bivše Jugoslavije snimiti film s partizanskom tematikom.

Film je prikazan premijerno u organizaciji UABNOR-a Mostar povodom 14. februara, kada se navršava 75 godina od kada su partizanske jedinice pobjedonosno ušle u Mostar i gradu donijele slobodu.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *