Šta to Velež ima a drugi nemaju

Sve što ima Velež, a nema ni jedan drugi klub u BiH

To je Brazilac Brandao de Souza Ubiratan koji je uz rame, ako nije i ispred Ivana Lendrića iz Željezničara koji se bori za titulu prvaka BiH.

Subotnja utakmica između Veleža i Goražda u drugom rangu bh.klupskog fudbala je po igri, ambijentu i atmosferi nadmašila taj rang takmičenja. I dok gotovo svakog dana u fudbalskoj bh.javnosti ispliva po jedna, dvije ili više afera oko suđenja, namještanja utakmica ili pokušaja potkupljivanja igrača (posljednji slučaj utakmica Metalleghe-Olimpic) ono što se dešava na stadionu Rođeni djeluje pomalo nestvarno i bajkovito. I ne samo na stadionu, nego i oko njega.

Krenimo ipak sa stadiona. Velež trenutno ima ako ne najboljeg, onda jednog od najboljih napadača u BiH. To je Brazilac Brandao de Souza Ubiratan koji je uz rame, ako nije i ispred Ivana Lendrića iz Željezničara koji se bori za titulu prvaka BiH.


Brandao de Souza Ubiratan / 24sata.info

Nije uopšte ovakvo poređenje neumjesno zbog činjenice da Brandao igra u rangu nižem od Lendrićevog. Lakoća pokreta i lepršavost, tehnika kojom Brandao miluje nogama loptu tako je na stadion Rođeni donijela dašak brazilskog čarobnog fudbala. Prati ga u istom ritmu i Rodrigo de Santos Carvalho koji je glavni razigravač i u tandemu s Brandaom je ”pakleni brazilski duo” Rođenih.


Rodrigo de Santos Carvalho / 24sata.info

Sa stadiona pređimo na tribine. Prilično su pune na Veležovim domaćim utakmicama. Ni jedan klub u Premijer ligi, osim Željezničara, ovog proljeća nema takvu podršku s tribina, a posjećenost na Veležovim domaćim utakmicama nadmašuje iz kola u kolo sve ostale stadione u prvoj diviziji bh.fudbala, opet osim Grbavice. Međutim, ono po čemu se razlikuju trenutno navijači Veleža i Željezničara jeste podrška s tribina tokom cijelih 90 minuta. Tu je Red Army, čini se, ispred Manijaka.

I na koncu, što ne znači da se tu i trebaju naći, jer su sve naprijed navedeno osigurali, nalaze se predsjednik kluba Šemsudin Hasić i šef stručnog štaba Ibro Rahimić. Uspjeli su stvoriti takvu atmosferu da su ljudima vratili vjeru u Velež, da su navijače ponovo digli na noge, da se ne štede dlanovi i grla. A posebna je priča o kojoj će se tek naveliko i naširoko govoriti i pisati to kakve uslove već su stvorili i stvaraju igračima Veleža. Od pjetlića i ostalih kategorija, do seniora. Sve to se dešava u hodu, i parlaleno sa sezonom koja traje. Gradi se odličan stadion, dograđuju se tribine, sprema se natkrivanje tribina, otvorene su fantastične prostorije Omladinske škole koja nosi ime legendarnog Muhameda Mujića.

Sve podsjeća na jednu bajku koja je stvarna, a koja je bila gotovo nezamisliva još prije nešto više od godinu dana.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *