Main Menu

Zdravije je jesti dok sjedite

U žurbi se svima dogodi da jedu „stojećke“, ali jeste li se ikada pitali što to znači za vašu probavu? Je li ipak zdravije jesti dok sjedimo? Evo što o tome misli gastroenterolog Pejton Berukim (Peyton Berookim).

Brža probava
Prema riječima ljekara, nekoliko se malih promjena događa u probavi kada žvaćemo i gutamo dok stojimo.

– Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca gdje je ona potrebna radi probave. Kao rezultat, probava možda neće tako savršeno raditi pa možete doživjeti i nadutost i probleme s probavom – otkriva Berukim.

Berukim dodaje kako se sličan efekt javlja i ako se krećete odmah nakon jela jer tada dolazi do brže probave i lošije apsorpcije nutrijenata. Ali to nije ništa zbog čega biste se trebali uzrujavati.

Ako jedete dok stojite, vjerojatno ćete i brže žvakati i gutati što može dovesti do nekih posljedica. Kako dr. Berukim kaže, što brže jedete, veće su šanse da ćete progutati i dosta zraka, a to svi znamo vodi do pojave plinova u probavi.

Nedovoljno žvakanje
Brzo ali nedovoljno žvakanje i gutanje može dovesti do grčeva u trbuhu jer je u tom slučaju želudcu potrebno više vremena da razgradi i probavi hranu. Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete pronaći olakšanje, ljekar savjetuje da sjednete kad jedete umjesto da stojite i promatrate prolaze li simptomi. Ako jedete dok sjedite, vaše iskustvo će biti bolje i u hrani ćete uživati.

Uživajte u jelu
Kada sjedite dok jedete i ostavite sebi vremena da uživate u jelu, možete očekivati nekoliko dobrobiti za vašu probavu. Kako će žvakanje i gutanje hrane u stojećem položaju uzrokovati neke nuspojave, poput neugodnog osjećaja u trbuhu, male promjene mogu poboljšati probavu.

No dr. Berukim dodaje i kako će u tom slučaju u vaše mentalno zdravlje profitirati. Prema rezultatima studija objavljene u magazinu Journal of Integrative Medicine svjesno jedenje održat će simpatički živčani sistem u dominaciji što će pomoći i autonomnom živčanom sistemu da probava funkcionira kako treba.

Drugim riječima, stres dokazano ometa gastroenterološke mehanizme pa možemo reći da će crijeva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crijevima kada se nađe u problemu. Jasno se može zaključiti da želudac ili crijeva koja nisu dobro mogu biti u tom stanju jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *