Šefica diplomatije EU poručila

Mogherini: Evropska unija primit će zemlje Balkana nakon Brexita

Evropska unija (EU) primit će nove članice kada Velika Britanija napusti taj blok, a to će najvjerovatnije biti zemlje Balkana, izjavila je šefica diplomatije EU Federica Mogherini.

– Sigurna sam da se EU u budućnosti neće ograničiti na 27 članica, jer ćemo imati nove zemlje članice. Mislim da će to biti zemlje Balkana s kojima razgovaramo o članstvu. Mnogi ovaj proces nazivaju proširenjem, ali ja preferiram da o tome razgovaramo kao o reujedinjenju Evrope – istakla je Mogherini za italijanski list “Stampa”.

Naglasila je da je odnos između EU i Balkana pomogao mnogim zemljama tog regiona da prevaziđu posljedice rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije.

Mogherini je dodala da je pred tim zemljama dug i težak put koji treba da pređu, ali i da je sigurna da će one nastaviti da idu tim putem, jer sve one imaju zajedničku budućnost u okviru EU.

Podsjetila je da su mnogi predviđali da će referendum u Britaniji o izlasku iz EU pokrenuti domino efekat, ali da se to nije obistinilo, što potvrđuje pobjeda proevropskog kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

 « (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *