SpaceX spreman za prvo lansiranje rakete s ljudskom posadom

Kompanija SpaceX koju je Elon Musk osnovao 2002. godine priprema se za svoje prvo veliko lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom, koje je zakazano za iduću sedmicu.
Misija naziva Demo-2 koju finansira Američka svemirska organizacija NASA će prevoziti dva putnika, astronaute Boa Behnkena i Douga Hurleyja, prenosi Business Insider.

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, ovaj tim astronauta će poletjeti u orbitu u novoj kapuli SpaceX-a nazvanoj Crew Dragon u srijedu iduće sedmice u 16:33 sati prema lokalnom vremenu. Ukoliko vremenski uslovi ne budu pogodni, SpaceX će imati novu šansu za misiju Demo-2 u subotu, 30. maja, otprilike u isto vrijeme.

Crew Dragon će poletjeti iz Svemirskog centra John F. Kennedy u Floridi, i to sa istog mjesta s kojeg je Apollo 11 s tročlanom posadom poletio prema Mjesecu 1969. godine. Kapsulu će prevoziti raketa Falcon 9.

Ipak, prije lansiranja rakete, SpaceX je morao prevazići sve sigurnosne izazove.

“Pripremamo se za lansiranje za kratkih pet dana. Spremni smo”, kazao je jučer NASA-in administrator Jim Bridenstine tokom kratkog televizijskog brifinga.

Prva prekretnica SpaceX-a bila je provjera spremnosti leta. Takvi sastanci su dugi jer sudionici projekta smišljaju sve načine smanjenja rizika. Međutim, kada je riječ o letovima s ljudskom posadom, sigurnosni pregledi postaju još mukotrpniji. Ipak, nakon dvodnevnog sastanka, SpaceX je zvanično dobio dozvolu za svoj svemirski let.

Astronauti Behnken i Hurley će letjelicom SpaceX biti prevezeni do Međunarodne svemirske stanice (ISS) gdje će provesti narednih 110 dana sa još tri astronauta koja već borave na ISS-u.

Glavni operativni službenik SpaceX-a Gwynne Shotwell opisao je Behnkena i Hurleyja kao “opake astronaute” koji su izjavili da su spremni za let bez obzira na bilo kakve izazove misije Demo-2.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *