Šta dovodi do rane menopauze

Menopauza se u prosjeku javlja oko 50. godine i to je period nakon posljednje menstruacije u životu. A rana menopauza je stanje koje nastaje prije 40. godine.

Naučnici navode da se granica za menopauzu kao i za početak puberteta, uveliko smanjila, ali, pored prirodnog procesa, postoji i nekoliko drugih razloga zbog kojih bi menopauza mogla nastupiti ranije.

Ako ste primijetili promjene koje liči na simptome menopauze, a smatrate da za to nije vrijeme, obavezno se posavjetujte s ljekarom da otkrijete pravi razlog ulaska u menopauzu.

Operativni zahvat

Žene koje su imale neki operativni zahvat na jajnicima ili maternici mogu osjetiti rane simptome menopauze, a kada je u pitanju odstranjivanje maternice ili jajnika, menopauza nastupa gotovo trenutno.

Čak i zahvati u abdomenu koji nisu povezani s reproduktivnim organima mogu poremetiti protok krvi prema jajnicima i izazvati ranu menopauzu.

Prevremeni prestanak rada jajnika

Postoji mogućnost da žene koje u menopauzu uđu tokom trideset ili čak dvadedesetih godina pate od neke bolesti koja je uzrokovala prestanak rada jajnika. Obavezno se savjetujte s ljekarom koji će vas uputiti da obavite sve testove i otkrijete pravi uzrok.

Policistični jajnici

To stanje utječe na na ovulaciju, izaziva upalne procese i kao rezultat donosi oštećenja koja uništavaju folikule. Ako patite od sindroma policističnih jajnika velika je vjerovatnoća da ćete u menopauzu ući prije vremena.

Autoimuna oboljenja

Autoimune bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitne žlijezde, reumatoidni artritis ili lupus uveliko utječu na rad hormona i izazivaju ranu menopauzu.

Hemoterapija

Hemoterapija i liječenje radijacijom obično sa sobom donose rane znake menopauze u vrijeme kada ne bi trebala nastupati. Dokazano je da čak i lijekovi koje žene uzimaju da smanje rizik od nastanka raka dojke mogu utjecati na to da menopauza nastupi u ranijem životnom dobu.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *