Baka Mara: Prokleta korona, tri mjeseca mi niko nije vrata otvorio

Selo Božići kod Fojnice krije u sebi pravog filozofa i životnog savjetnika ili, moderno rečeno, “life coacha” – baku Maru.

Mara Trogrančić. Kao da je pohađala čuvenu Sorbonu. Reporter “Avaza” posjetio je ovu staricu koja je sa svojih 80 ljeta vitalnija od nekih današnjih djevojaka.

Obilaze je komšije

Obradovala se, kao i svakom drugom putniku namjerniku.

– Prokleta korona, niko mi nije tri mjeseca vrata otvorio. K’o da je sve pomrlo. A od nečeg se mora mrijet’. I šta kaže, opasno za stare? Pa, starom sve smeta. K’o da je red da mlad čovjek mre prije starog – dočekuje nas baka Mara.

Treći je dan Bajrama.

– I prvi dan sam obilazila komšije muslimane, ovi što žive naniže. Što mi donesu namirnice kad ja ne mogu hodati. To je moja obaveza, da im idem na Bajram, tako treba – priča baka.

Jesenas je jedva dobila drva.

– Ja kukala, a eno mi po’ šupe drva ostalo. Ne treba samo kukati i žaliti se. Dobro je, koliko ima, ima – dodaje ova žena, čiju pamet mnogi s fakultetima teško da će dokučiti.

Kaže da čovjek ne može glavom kroz zid. I ne može ništa sam.

– Dobijem penziju, dok se režije plate, ostane nešto. Ali ne žalim se jer me obilaze dobri ljudi. I šta ja imam sad od toga da se žalim. Ko ga j*** – sočno opsova Mara.

Nećeš ni puškom

Iza kuće je posijala krompir, luk, salatu… Ima i jagode.
– Hajde ti sad kakvu mladu natjeraj da ovo radi! Ma nećeš moći ni puškom. Kad one samo gledaju da se udome, udaju i onda uzjašu svog konja – kroz smijeh govori mudra Mara.

Ispratila nas je nasmijana.

– Sretno i dođite opet – ostade Mara na svom prijelazu ispraćajući nas.

Nakon 26 godina rodilo se jedno dijete

I selo Božići, kao i mnoga druga širom BiH, skoro je pusto. Nakon 26 godina, prvi put rodilo se jedno dijete.

Prošle godine su Alija i Ajla Bukvić dobili sina Ilhana.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *