Papa je izrazio ozbiljnu sumnju za čudo u Međugorju

Hercegovci imaju drugačiju ideju

Nakon što je papa Franjo ponovo iznio ozbiljne sumnje u vezi s navodnim svakodnevnim ukazanjima Gospe u Međugorju, u javnosti su se ponovo uzburkale strasti svih onih koji su za međugorski fenomen koji je decenijama tema rasprava ili protiv njega.

S druge strane, Međugorje, koje još čeka službeni stav Vatikana o autentičnosti ukazanja, živi svojim ustaljenim ritmom, a hodočasnike koji su u ovo mjesto došli s vjerom u međugorsko čudo Papine izjave pretjerano ne dotiču, što su nam jučer, prilikom naše posjete Međugorju, i potvrdili.

Brdo ukazanja

– Ovdje osjećamo poseban mir. Kao da smo u raju. Naravno da vjerujemo i osjećamo da je Gospa tu u Međugorju, svaki dan – govore nam uglas Stefani i Sergej iz Libana, koje smo zatekli pred Crkvom sv. Jakova uoči molitve.

dragan-buntic

Buntić: Vjerujem da je Gospa tu s nama svaki dan

Ni pljusak koji je u poslijepodnevnim satima zahvatio Međugorje nije spriječio hodočasnike da se popnu na Brdo ukazanja i odu u crkvu da se pomole. Baš kao hodočasnici, ni mještani se ne obaziru na Papine izjave.

– Mislim da on nije u pravu. Doći će vrijeme da će i Papa povjerovati u ukazanja. Ja vjerujem da je Gospa tu s nama svaki dan – govori nam lokalni taksista Dragan Buntić.

sergej-i-stefani-iz-libana

Sergej i Stefani iz Libana: Ovdje osjećamo poseban mir

On smatra da Papine izjave mogu djelimično utjecati na broj dolazak u Međugorje, ali ističe da se to na terenu neće osjetiti.

– Papa je i ranije to govorio, naš biskup isto, ali hodočasnici se ovdje vraćaju bez obzira na sve – dodaje Buntić.

Hoser u Varšavi

Ugostitelji i hotelijeri iz Međugorja s kojima smo razgovarali kažu da nisu negativno doživjeli posljednju Papinu izjavu.

– Onaj ko je naumio doći, on će i doći, a ko vjeruje u ukazanja, vjerovat će i dalje. Ako su ukazanja od prije 35 godina bila vjerodostojna, ne vidim razlog što bi se sumnjalo u današnja – ističe Davor Ljubić iz Međugorja, vlasnik turističke agencije i hotela.

Posebni Papin izaslanik, nadbiskup Henrik Hoser (Henryk), doznajemo, nalazi se u Vrašavi i tek povremeno dolazi u Međugorje, u kojem je krajem marta započeo povjerenu mu misiju.

Željko Vasilj, voditelj Turističkog ureda, tvrdi da u Međugorju trenutno boravi do 6.000 hodočasnika, a najbrojniji su Libanci, Irci, Italijani, Poljaci, Česi i Mađari.

Vidiocima skrenuta pažnja da ne daju izjave

Namjeravali smo čuti šta na Papine izjave kažu vidioci koji žive u Međugorju i njegovoj okolici, ali u lokalnom Turističkom uredu kazuju nam da je njima skrenuta posebna pažnja da ne istupaju u javnost.

– Nemojte to ni pokušavati, jer im skrenuta pozornost da ne daju izjave. Nemoguće je dobiti izjavu i iz župnog ureda, jer im je prije dva mjeseca to službeno zabranjeno – kazuje nam Vasilj.

Iako smo pokušali dobiti izjavu lokalnih franjevaca, u župnom uredu govore nam da ne mogu komentirati ono što je Papa rekao.

Crkva se ne oglašava

Bojan Ivešić, tajnik nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, kazao je da Crkva  ne preporučuje da se komentira ono što je Papa rekao. Komentar na Papine izjave bezuspješno smo pokušali dobiti i od fra Marinka Šakote, međugorskog župnika, koji je bio odsutan. Iz župnog ureda rečeno nam je da je „štampa silentio“, odnosno da nema izjava za javnost kada je ovo u pitanju.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *