Najčudniji nogometni klub na planeti dolazi iz Engleske

Ovo je priča o Roversima, unikatu u svijetu sporta

Među 92 kluba koji se takmiče u Football Leagueu, nižoj ligi profesionalnog engleskog nogometa, ima svakakvih priča.

Naprimjer, bivši osvajač Premiershipa, Blackburn Rovers ove sezone sramotno je završio u trećoj ligi. Leeds United se nikako ne uspijeva vratiti u elitni razred, tu je i Notts County, prema većini podataka najstariji nogometni klub na svijetu, a o pričama iz historije najstarije nogometne lige na svijetu dalo bi se pisati danima.

Ali, jednu od najneobičnijih stranica u toj historiji prošlog vikenda ispisao je Forest Green Rovers, seoski klub iz Gloucestershirea, odnosno središnje Engleske. Osnovan 1889. godine, Forest Green cijelu svoju historiju životario je u konferenciji i nacionalnoj ligi i nikako nije uspijevao dokopati se Football Leaguea, odnosno 4. engleske lige. Sve dok u subotu nisu na Wembleyu pobijedili Tranmere 3:1…

Do osamdesetih godina prošlog vijeka, Roversi su igrali u lokalnim okružnim ligama. Mučili su se, nije im išlo i stalno su plesali na rubu propasti.

Baš kao i Dale Vince, dečko u tridesetima, kojemu je život otišao u jednom čudnom smjeru i nije izgledalo da će se tako skoro promijeniti. Vince je napustio školu s 15 godina, smucao se po Engleskoj, a onda uskoro postao “new age traveller” koji je obišao cijeli svijet.

Nakon brojnih avantura skrasio se u prastarom američkom vojnom vozilu koje je negdje nabavio i živio je na obroncima Gloucestershirea. S vremenom je kamionet modernizirao, a uskoro je napravio i prvu vjetrenjaču pomoću koje je imao i struju.

Godina je 2010. i Forest Green Roversi koji su se krajem devedesetih dokopali 6. pa i 5. lige, na rubu su bankrota. Trebali su ispasti opet u 6. ligu, ali spasili su se jer je savez na kraju sezone diskvalificirao Salisbury City zbog financijskih poteškoća.

Forest Green bio je u ozbiljnim dugovima, gledalo ih je prosječno 1.012 gledalaca i budućnost im je bila izrazito crna, ako je uopće postojala. U potezu očajnika, aktuelni predsjednik molio je milionera iz regije za pomoć.

Dale Vince je 1995. godine napravio još nekoliko vjetrenjača pa se sjetio da bi mogao svoju struju prodavati korisnicima lokalne električne mreže. Petnaest godina kasnije, njegova energetska tvrtka Ecotricity koja proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, donijela mu je gotovo 100 miliona funti i od hipija i bjelosvjetskog klošara napravila superuspješnog biznismena.

– Nisam imao pojma o nogometu. Zapravo, nije me ni zanimao. No, kad me Forest Green kontaktirao da im pomognem, vidio sam nogomet kao priliku da svijetu predstavim svoju viziju budućnosti – prisjeća se Vince.

Prihvatio je ponudu da pomogne klubu, ali samo po njegovim uvjetima. Počistio je sve klupske dugove i dva mjeseca kasnije postao predsjednik. Uložio je novac u trening centar, obnovio je svlačionice i od kluba koji se svake godine tresao za opstanak, Vince je napravio stabilnog člana Football Conferencea i polako počeo mijenjati njegov identitet.

– Želim stvoriti klub koji je samoodrživ. Kroz nogomet želim ljudima skrenuti pažnju na probleme čovječanstva i budućnost i vjerujem da će se o nama uskoro pričati u svijetu – rekao je Dale Vince.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *