Main Menu

Zašto je jedna strana aluminijske folije sjajna, a druga mat?

U prošlosti su ljudi koristili limenu foliju za pakiranje hrane, ali ona nije bila dovoljno savitljiva i ostavljala je kositra u hrani. Godine 1910. Robert Victor Neher patentirao je postupak za kontinuirano valjanje aluminija. To je dovelo do osnivanja prve valjaonice aluminija u okrugu Kreuzlingen u Švicarskoj.

Pravu popularnost aluminijska je folija stekla 1911. kada je Tobler iz Berna počeo koristiti aluminijsku foliju za pakiranje čokolada. Već 1912. aluminijsku je foliju počeo koristiti i proizvođač juha Maggi.

Danas se aluminijska folija koristi gotovo svugdje jer je izvrstna barijera prodoru kisika, vlage, bakterija i virusa, a različite strane aluminijske folije nisu samo marketinški trik.

Proces proizvodnje aluminijske folije uključuje valjanje aluminijskih ploča izlivenih od rastaljenog aluminija u valjaonici kako bi se dobila željena debljina folije. Upravo zbog ovog proces nastaje razlika između dvije strane. Kako bi se izbjeglo lomljenje folije, dva sloja folije se istovremeno stisnu i valjaju. Nakon procesa valjanja, kako prenosi 1klik.hr, dva sloja se odvajaju i tada su spremna za upotrebu. Strana koja je bila u kontaktu s drugim slojem postaje mat strana, a ona koja nije postaje postaje sjajna strana i zbog toga aluminijska folija ima dvije različite strane.

Iako pojedinci vole raspravljati o tome koja je strana “prava” i kako bi se foliju trebalo koristiti, istina je kako ne postoji ispravan način jer su obje strane jednako dobre za sve namjene za koje se koriste.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *