Main Menu

Ko dira naše svetinje?

Džamija u Donjoj Drežnici
Džamija je sagrađena na lokalitetu Ćasine u Donjem Selu. Građena je od lomljenog kamena, a bila je pokrivena četverostrešnim krovom pod pločom. Uz desni zid ima oko 15 metara visoku munaru od kamena, do polovine četvrtasta, a od polovine oktogona oblika. Upisana je u zem. knjiž. ul, k. o. Drežnica, gr.ul. pr. 1097 k, č. 628 i zaprema površinu od 70 m2. Na džamiji nije bilo nikakvog natpisa pa se ne zna kada je sagrađena i ko je njen osnivač. Pošto se opet nije sačuvala zakladnica to ne znamo ni šta je legator ostavio za njeno izdržavanje. Prema narodnom predanju ona je podignuta u 16. stoljeću i ubraja se među nekoliko najstarijih džamija u Hercegovini
Ovu džamiju i matičarski ured uz nju zapalili su četnici 4.oktobra 1942. godine. Poslije 1950. mještani su vlastitim sredstvima obnovili ovaj objekat.

Na listi peticija, odnosno uvjetno rečeno potencijalnih nacionalnih spomenika sa područja Mostara je 67 spomenika, među kojima se nalazi i ova džamija.


Ono što nije uspijelo neprijatelju u dva svijetska rata i zadnjoj agresiji na BiH, to je izgleda uspijelo idiotima ovih dana. Umjesto da prave novu munaru ako im je to čeif, oni su staru srušili da bi pravili stariju“ i veću, a sve to pod izgovorom da je stara munara bila oštećena. Ako je i bila oštećena trebalo je sanirati i očuvati.

Mnogi drežnjaci se pitaju u čije ime i sa kojim pravom se diralo u tu svetinju bez konstatacije, dogovora i odobrenja mještana , istoričara i stručnjaka iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *