Main Menu

Način da se riješite bolnih mišićnih čvorova

Često će se bolni mišićni čvorovi javiti nakon vježbanja i može trajati nekoliko dana, a bol se javlja u mišićima oko vrata. Zahari Gilen (Zachary Gillen) je terapeut za vježbanje, a bavio se istraživanjem kako to različiti pokreti mogu utjecati na mišiće – kako se pripremiti i oporaviti od stresa kojeg vježbanje stvara na tijelu.

Leđa i vrat
Te čvorove koje možete osjetiti na mišićima, mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu, ali obično se nalaze na leđima, ramenima i vratu. Oni se često pojavljuju i u vašim glutealnim mišićima. Kada se mišići oštete, pa iako samo malo, može doći do upala u mišićima i ovojnici.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je da pričekate da bol prođe, a mišiću je potrebno nekoliko sedmica da se privikne na nove pokrete ili da se oporavi od stresa. Kroz par sedmica stvar bi se trebala riješiti sama od sebe. Možete naravno sami ubrzati proces oporavka. Neke od opcija su masaže ili elektrostimulacija.

Cilj svake tehnike je da se smanji “ukočenost” mišića i da se potakne krvotok jer će upravo tako mišići doći do više potrebnog kisika i oštećeno tkivo će se brže oporaviti. Iako su ove tehnike sasvim dobre, postoje rješenja koja ne koštaju ništa. Jedna od stvari koje možete napraviti je istezanje, a ono će vam najviše pomoći ako sjedite cijeli dan za stolom.

Masiranje i istezanje
Mišići koji su bili pod stalnim opterećenjem satima su posebno osjetljivi i njima će koristiti jednostavno istezanje. Možete tako kružiti ramenima ili vratom i tako se riješiti napetosti ali i spriječiti stvaranje novih bolnih čvorova. Druga metoda je da se sami masirate u svom domu, a možete koristiti razne valjke ili rolere, tenisku lopticu isto tako.

Važno je kretati se
Iako vam mogu pričinjavati probleme, mišićni čvorovi nisu stvar za zabrinjavanje. Zapamtite da je važno biti uporan u treningu i da kretanje tokom dana može pomoći da prevenirate ovaj problem.

Što češće se istežite tokom dana i koristite ponuđene tehnike kako bi postigli olakšanje.

Ograničavaju pokrete
Te male kvržice koje osjetite i koje su osjetljive na dodir mogu ograničiti širinu pokreta ili voditi do boli kada se okrećete. Mišićni čvorovi se ne vide na pregledima, a stručnjaci i dalje pokušavaju otkriti koji to mehanizmi u mišiću vode do ovakve reakcije. Pretpostavlja se da do promjena dolazi kada ponavljate neke pokrete bili oni novi ili stari.

Stručnajci savjetuju ako imate čvorove na mišićima na prednjoj strani bedara, možete uzeti valjak i nježno ga povlačiti od početka do kraja mišića, a pritisak ne smije biti prejak. Upravo će ta kontrola pokreta učiniti sve ugodnijim jer ovaj proces može biti bolan. Ovu tehniku možete koristiti bilo gdje na tijelu.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *