Main Menu

Pet nitkova iz Nogometnog saveza nanosi civilizacijsku sramotu Bosni i Hercegovini

Iako zvuči kao prvoaprilska šala ili tekst iz rubrike “vjerovali ili ne”, ipak je vijest istinita – fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će prijateljsku utakmicu protiv Rusije. U Rusiji! Odluka je to to Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH, koji je danas, sa pet glasova “za” i jednim protiv odlučio da pošalje “Zmajeve” na megdan Rusima. Istog onog Nogometnog saveza koji predvodi notorni Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika, inače malog od ruskog diktatora Vladimira Putina.

Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu izazvala je dosad neviđeno jedinstveno i odlučnu reakciju civiliziranog svijeta. Gotovo sve zapadne države bespogovorno su uvele sankcije Rusiji i do zuba naoružavaju Ukrajinu koja se bori protiv nadmoćnijeg agresora. U ime solidarnosti s Ukrajincima, građani zapadnih država ogromnom većinom podržavaju ovakve mjere, svjesni da će zbog njih morati snositi ekonomske posljedice i dočekati neizvjesnu zimu zbog mogućeg nedostatka ruskog plina. Postoje stvari koje su časnim ljudima veće i važnije od novca.

Rusija je izbačena iz većine sportskih saveza. FIFA i UEFA su rusku reprezentaciju i klubove izbacili iz svih takmičenja.

No, to nije spriječilo bijednike iz Nogometnog saveza da donesu odluku da baš Bosna i Hercegovina bude ta koja će sankcioniranu i izoliranu Rusiju počastiti međunarodnom utakmicom. Na njihovom terenu.

I dok ruski topovi i tenkovi ljudskom krvlju natapaju ukrajinske gradove, bh. mladići će znojem morati natapati svoje dresove u agresorskoj državi. Naravno, izvjesno je da će većini naših najboljih fudbalera klubovi zabraniti putovanje u Rusiju. Kao što je izvjesno da će ovaj skandalozan potez Nogometnog saveza odjeknuti u svjetskoj javnosti, a Bosnu i Hercegovinu dodatno i dubinski kompromitirati u očima civiliziranog svijeta. Tako se jedan popularni ukrajinski portal s užasavanjem pita “Bosno i Hercegovino, da li zaista želiš igrati protiv nacionalnog tima terorističke države?”, uz sliku na kojoj su prikazani razoreni ukrajinski gradovi pod ruskom agresijom.Ruskog agresora utakmicom će častiti i prst u oči svijeta gurati država koja je i sama prije tri decenije bila žrtva brutalne agresije i molila svijet za pomoć i solidarnost.U situaciji kada je zbog višegodišnje katastrofalne politike nesposobnih lidera ugled BiH na zapadu na historijskom minimumu, nanositi ovakvu štetu državi i priređivati joj svjetsku bruku, svrstavati na stranu agresora i zla, potez je ravan nacionalnoj izjavi.

Zato dobro upamtite sljedeća imena: Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa.

Uz časni izuzetak Irfana Durića, ovi nitkovi odlučili su Bosni i Hercegovini prirediti međunarodni skandal bez presedana i trajno srozati ugled naše države. Zaslužuju da im imena budu vječito uklesana na stup srama.

Konačno, bh. građani i opća javnost moraju da dignu svoj glas i suprotstave se ovom pokušaju nanošenja civilizacijske sramote Bosni i Hercegovini.

 

Ukrajinci šokirani odlukom FS BiH: Da li zaista želite igrati s terorističkom državom?

Nakon što je Fudbalski savez BiH odlučio da prihvati poziv i odigra prijateljsku utakmicu s Rusijom, stigle su i prve reakcije iz Ukrajine, koja se nalazi pod ruskom agresijom.
Tamošnji portal Tribuna šokiran je odlukom Fudbalskog saveza BiH.

– Bosno i Hercegovino, da li zaista želiš igrati protiv nacionalnog tima terorističke države? – stoji u objavi na kojoj su prikazani razoreni ukrajinski gradovi pod ruskom agresijom.

U opisu Tribuna poziva sve pratitelje da ovu informaciju podijele na društvenim mrežama.

Tribuna se obratila i Fudbalskom savezu BiH.

– Fudbalski savez BiH, prekinite ovo! Trebao bi vas biti sram – stoji u poruci Tribune upućenoj Fudbalskom savezu BiH.

 

Pjanić poslao žestoku poruku zbog utakmice sa Rusijom: U Savezu znaju moj stav!

Pjanić: U Savezu znaju moj stav

Nakon što je objavljeno da će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, oglasio se jedan od najboljih igrača “Zmajeva” Miralem Pjanić.

– Čuo sam za odluku Saveza. Čelnici Saveza znaju moj stav. Zvali su, pitali su me šta mislim o utakmici. Rekao sam šta mislim, a onda sam se iznenadio drugačijom odlukom. Nije dobra odluka!

Bez riječi sam. Kad reprezentacija počne igrati dobro, uvijek se nešto kvari. Nemam riječi. U NSBiH znaju moj stav. Samo ću reći, da ovo nije dobro – poručio je Pjanić.

Pjanić neće putovati u Rusiju. Pitanje je šta će odlučiti ostali reprezentativci. Podsjetimo, krovna kuća bh. fudbala potvrdila je da će BiH igrati prijateljski susret s Rusijom 19. novembra.

 

Ervin Zukanović: Očekujem da će svi reprezentativci bojkotovati utakmicu u Rusiji

Zukanović: Dokle više bezobrazluk

Nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Ervin Zukanović (35) podržao je Miralema Pjanića, koji je prvi od “Zmajeva” kritikovao današnju odluku Komiteta za hitnost NSBiH da se zakaže prijateljska utakmica sa Rusijom u St. Peterzburgu.

– Maksimalno podržavam Pjanića, rekao je Zukanović za portal “Avaza” i dodao:

– Svaki igrač, reprezentativac treba postupiti kao on.

Stoper grčkog Asteras Tripolija očekuje da će se uskoro oglasiti svi naši reprezentativci.

– To je sramotan potez predsjednika Saveza, očigledno da je pobrkao u kojoj zemlji živi i pod kojom zastavom naša država igra. Ko se odazove za tu utakmicu taj više nije poželjan da kroči u našu zemlju.

Nadam se da će kapiten povesti ekipu i izjaviti da se niko neće odazvati za utakmicu u Rusiji. Jedino je to ispravan način, pa dokle više bezobrazluk – rekao je Zukanović.

 

Edin Džeko otkrio šta misli o prijateljskom duelu sa Rusima

Džeko: Čekala se njegova reakcija

Nakon što je Nogometni savez Bosne i Hercegovine prihvatio ponudu za prijateljsku utakmicu protiv selekcije Rusije u vrijeme kada je UEFA suspendovala ovu zemlju iz svih takmičenja, uslijedile su brojne reakcije.

Svi su iščekivali reakciju kapitena i lidera fudbalske reprezentacije Edina Džeku. Iako se kapiten, barem za sada, nije direktno oglasio po ovom pitanju, poslao je indirektnu poruku šta misli o utakmici sa Rusijom dok ta zemlja vrši agresiju na susjednu Ukrajinu.

Džeko je na Instagramu lajkovao poruku sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić koja je pozvala Nogometni savez BiH da odmah promijeni odluku, kao i to da će u protivnom Grad obustaviti, do sada, uspješnu saradnju.

Time je očigledno pokazao da podržava izjavu gradonačelnice, kao i to da se slaže kako Nogometni savez BiH mora promijeniti odluku i otkazati susret u St. Peterzburgu.

Džeko lajkovao poruku gradonačelnice Karić

Svi su sa nestrpljenjem iščekivali reakciju kapitena i lidera naše reprezentacije.

– Protiv sam odigravanja utakmice sve dok nevini ljudi stradaju. Uvijek sam samo isključivo za mir i želim da se solidarišem s ljudima iz Ukrajine u ovim teškim trenucima za njih – rekao je Edin Džeko.

 

Ukrajinci šalju poruke Džeki, obratili se i navijačima BiH

Ševčenko: Idol našeg kapitena

Ukrajinski portal Tribuna pozvao je Džeku da se oglasi. Naš kapiten je u više navrata isticao da mu je uzor bio legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (Andriy Shevchenko).

– Edine, da li ćeš zaista igrati protiv državnog tima zemlje koja je izvršila agresiju na domovinu tvog idola i ubija njene građane – pitao je portal Tribuna kapitena “Zmajeva”.

Ukrajinci su imali i poruku za navijače reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Hvala vam što podržavate Ukrajinu. Zaista smo svjesni vaše situacije nakon što je Nogometni savez BiH donio sramotnu odluku da odigra “prijateljsku utakmicu” protiv Rusije.

Tražimo od vas da nastavite pritiskati vaš Savez. Pišite svojim reprezentativcima da odbiju igrati protiv Rusije. Idemo otkazati ovo sramotni sparing zajedno. Poštovanje – poručili su Ukrajinci našim navijačima.

 

Prodali vjeru za večeru: Evo koliko će mizernog novca Savez dobiti za utakmicu sa Rusijom

Za utakmicu sa Rusijom glasali su Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa, dok je jedini protiv bio Irfan Durić, potpredsjednik NSBiH.

Znamo već da ne vole fudbal, da ne vole reprezentaciju, ne vole ni državu BiH. I to je jedan od razloga, žele unišiti ugled koji reprezentacija i Savez imaju u svijetu. No, ima i još jedan razlog zbog kojeg je prihvaćena utakmica s Rusijom – novac.

Oko 400.000 KM
Kako portal “Avaza” saznaje, Nogometni savez BiH će za utakmicu sa Rusijom dobiti mizernih 200.000 eura, oko 400.000 KM. Uz to, sve troškove putovanja i boravka snosit će Rusi.

Što se kaže, prodali vjeru za večeru.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *