Skandal potresa nogometnu planetu

Utakmica je bila namještena, selektor grmi ‘ovo je velika sramota’

Je li na Euru do 21 godine viđen jedan od najvećih skandala ovog takmičenja?

Naime, u posljednjem kolu grupe Italija je pobijedila Njemačku s 1:0, rezultatom koji je obje reprezentacije odveo dalje, u polufinale. No, da su Nijemci primili još jedan gol, ispali bi, dok bi eventualnim golom Njemačke Italija ispala. Ništa od toga nije se, naravno, dogodilo…

Žrtva su ispali Slovaci, koji idu kući.

“Jako sam razočaran, svi smo. Uza svo dužno poštovanje prema Englezima i Špancima, turnir je za mene završen, neću ga gledati. Ono što su priredili Nijemci i Italijani velika je sramota za nogomet na tako velikom takmičenju”, rekao je Pavel Hapala, slovački selektor.

Do polufinala je mogla i Češka, ali je izgubila od Danske. Pa su tako Italijani i Nijemci mogli u zadnjih pola sata utakmice opušteno se dodavati, slušati vijesti s utakmice Danska – Češka i čekati kraj.

A kako je sistem takmičenja takav da od tri grupe dalje ide samo najbolji drugoplasirani, Slovaci su izvisili jer su završili drugi s gol-razlikom 6:3, dok su Nijemci imali 5:1.

Zanimljivo, čak ni učesnici nisu baš kategorički odbacili optužbe:

“Nemojmo se zanositi, pa sasvim je normalno igrati sigurnije zadnjih pet-šest minuta utakmice”, rekao je sportski direktor njemačke reprezentacije Horst Hrubesch, a napadač Davie Selke naglasio je:

“Možda to baš nije bila najzanimljivija utakmica za navijače…”

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *