Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca

Pola godine nakon Dubravkove smrti

Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca, čije je samoubistvo u decembru 2015. godine potreslo javnost u cijeloj BiH i regionu, preminula je sinoć nakon teške bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Postdiplomski doktorski studij lingvistike. Godine 2008. odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike.

mahir-rakovac

Mahir Rakovac

Bila je zaposlena i angažirana na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, Institutu za jezik u Sarajevu i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Osim tema kojima se bavila u diplomskom, kvalifikacijskom i doktorskom radu, bavila se i savremenim lingvističkim temama, o čemu svjedoče objavljeni radovi. U javnom prostoru bila je angažovana pišući kritičke tekstove o nacionalizmu, isključivosti i segregaciji.

Alisa Mahmutović i njen suprug, profesor Dubravko Lovrenović, u fokus javnosti dospjeli su nakon samoubistva njihovog sina, 14-godišnjeg Mahira. Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh, također je preminuo u januaru ove godine u 61. godini. Kao i Alisa, bolovao je od karcinoma.

Iako je istraga Tužilaštva KS nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

 (Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *